Mikszáth Kálmánra emlékeznek születése 175. évfordulóján a felvidéki Szklabonyán és a Nógrád megyei Balassagyarmaton szombaton és vasárnap; az író szülőfalujában bemutatják az új állandó kiállítást, Balassagyarmaton emlékülést is rendeznek.

Új kiállítás nyílt

Szombaton a felvidéki Szklabonyán, Mikszáth lebontott szülőháza előtt, az emlékkőnél tartanak megemlékezést. A résztvevők innen sétálnak az emlékházhoz, koszorúzás történik majd.
Az új állandó Mikszáth-kiállítást Praznovszy Mihály kurátor mutatja be, aki ezt követően beszélget Pásztor Évával, A halhatatlan Mikszáth Kálmán című könyv szerzőjével.

A szülőföld szeretetére alapoztak

Mikszáth Kálmán tíz évig élt a mai szklabonyai emlékházban, ahol Szent Péter esernyője alatt címmel rendezték be az új kiállítást. A tárlat központi témája a szülőföld szeretete és a palócoktól kapott sok-sok ihlet, amely megalapozta írói munkásságát. Mikszáth Kálmánt nevezik nagy palóc mesemondónak vagy a legnagyobb palócnak is.

Előadásokkal készülnek

Balassagyarmaton vasárnap koszorúzással kezdődik a megemlékezés a vármegyeháza előtt álló Mikszáth-szobornál. Az író műveiből Hirtling István színművész idéz Simon Katalin népdalénekes közreműködésével. Az előadásokon szó lesz Mikszáth balassagyarmati tollrajzairól vagy A jó palócok című novellafüzérben fellelhető folklór elemekről is.

 

Kép: mult-kor.hu