Több mint négymilliárd forintos hulladékgazdálkodási beruházás indul Miskolcon.

A projekt célja az új hulladékgazdálkodási régióban az országos hulladékgazdálkodási közszolgáltatási tervben (OKHT) előírtak teljesítése.

Ennek érdekében új csarnok épült a szelektív hulladék válogatására Miskolcon a már működő hulladékgazdálkodási központ közelében, amelynek tulajdonosa Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata.

A hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése – különös tekintettel az elkülönített hulladék előkezelésére –  a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) 4,066 milliárd forintos forrásából valósul meg. A beruházás 2023. márciusára fejeződik be.

A területi integrációnak köszönhetően a szelektív hulladékgyűjtési rendszerbe olyan településeket is bevontak, ahol eddig nem, vagy csak részben volt lehetőség a szelektív gyűjtésre.

Ez azonban a rendszerbe bekerülő hulladék mennyiségének növekedésével jár, a hulladékkezelést követően pedig szükség van a hulladékkal kapcsolatos további műveletekre, ártalmatlanításra, hasznosításra, illetve továbbszállításra.

Ehhez új átrakó szükséges, hogy a szállítási költségek csökkenhessenek. Az átrakó a meglévő létesítmény kétgaratos kialakításúvá történő átalakításával képes megfelelő kapacitást biztosítani a vegyes és az elkülönítetten gyűjtött hulladék szállításához egyaránt.

A projektben a régió teljes területén a következő hulladékkezelést fejlesztő rendszerelemek kialakítása történik meg:

  • Egy szelektív hulladékválogató csarnok létesítése Miskolcon
  • Szelektív hulladékválogató berendezések, optikai válogatók, ballisztikus szeparátor és utóválogató kabin, bálázógép üzembe helyezése.
  • Átrakóállomás építése Miskolcon a logisztikai rendszer hatékonyabb működtetése érdekében, az átrakóállomást kiszolgáló konténerek beszerzése.
  • A meglévő miskolci átrakóállomás teljes kiegészítő korszerűsítése, duplagaratossá tétele.

Mindezek mellett kiszolgáló épületeket emelnek, megfelelő infrastruktúrát hoznak létre és beszerzik a munkához elengedhetetlen eszközöket is.

/Nyitókép: illusztráció, Forrás: mirehu.hu/