Az újév remek alkalom arra, hogy új dolgokat tanulj! A Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal ad ehhez néhány tippet.

Rendszeresen takarítsuk ki a hűtőt és a kamrát! 

Ellenőrizzük a lejárati dátumokat, és dobjuk ki a lejárt fogyaszthatósági idejű vagy gyanús élelmiszereket.

Rendszerezzünk! 

A hűtőben külön tároljuk a nyers és a kész ételeket, hogy megelőzzük az esetleges keresztszennyeződést. A frissen készült, későbbi lejáratú élelmiszereket mindig tegyük hátrébb a hűtőben, a közeli lejáratú termékeket pedig előre, hogy minden időben elfogyjon.

Ügyeljünk a maradékokra!

A bulikból maradt ételeket maximum 2-3 napig tároljuk a hűtőben, és alaposan melegítsük át fogyasztás előtt.

Néhány hasznos tanács a végére

  • Alaposan kezet mosok nem csak ételkészítés előtt, hanem nyers hús és tojás érintése után is.
  • Mostantól külön vágódeszkát használok a nyers húsokhoz, zöldségekhez és kész ételekhez.
  • Mindig ellenőrzöm, hogy a melegítést igénylő ételek megfelelő hőkezelést kapjanak – ezzel csökkentem az élelmiszer-eredetű megbetegedések kockázatát. 

(forrás: nébih/fot: illusztráció, pixabay)