Az újév remek alkalom arra, hogy új dolgokat tanulj! A Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal ad ehhez néhány tippet.
Rendszeresen takarítsuk ki a hűtőt és a kamrát!
Ellenőrizzük a lejárati dátumokat, és dobjuk ki a lejárt fogyaszthatósági idejű vagy gyanús élelmiszereket.
Rendszerezzünk!
A hűtőben külön tároljuk a nyers és a kész ételeket, hogy megelőzzük az esetleges keresztszennyeződést. A frissen készült, későbbi lejáratú élelmiszereket mindig tegyük hátrébb a hűtőben, a közeli lejáratú termékeket pedig előre, hogy minden időben elfogyjon.
Ügyeljünk a maradékokra!
A bulikból maradt ételeket maximum 2-3 napig tároljuk a hűtőben, és alaposan melegítsük át fogyasztás előtt.
Néhány hasznos tanács a végére
- Alaposan kezet mosok nem csak ételkészítés előtt, hanem nyers hús és tojás érintése után is.
- Mostantól külön vágódeszkát használok a nyers húsokhoz, zöldségekhez és kész ételekhez.
- Mindig ellenőrzöm, hogy a melegítést igénylő ételek megfelelő hőkezelést kapjanak – ezzel csökkentem az élelmiszer-eredetű megbetegedések kockázatát.
(forrás: nébih/fot: illusztráció, pixabay)