A válság hatásai és a nehéz gazdasági helyzet miatt a Magyar Posta Zrt. országszerte, így Miskolcon is több fiókpostát bezárásra ítélt.

Veres Pál, Miskolc polgármestere a hírek hallatán azonnal tárgyalásokat kezdeményezett a Magyar Posta vezetőségével és az illetékes minisztériummal annak érdekében, hogy Miskolc egyetlen városrésze se maradjon postahivatal nélkül.

A Szőllősi Bélával, a Magyar Posta Zrt. területi igazgatójával folytatott legutóbbi egyeztetések világossá tették, hogy az anyavállalat Miskolcon még akkor is csak két fiókposta újranyitását teszi lehetővé, ha az önkormányzat tetemes részt vállal a működési költségek finanszírozásában.

A két fiókpostát miskolci önkormányzatának szakemberei választották ki, alaposan mérlegelve az egyes postahivatalok látogatottságát és azt a célt, hogy valóban egyetlen miskolci városrész se maradjon saját posta nélkül.

A miskolctapolcai fiókintézményt azért választották, mert a nagy területű és lakosságszámú városrészben ez az egyetlen posta, a szirmai mellett pedig azért döntöttek, mert az ottani fiókposta egyszerre látja el Miskolc-Szirma és a Martinkertváros lakosságát, illetve a közeli ipari parkban működő cégeket és vállalkozásokat, amelyeknek komoly problémát jelentett volna az egyébként postafiók-szolgáltatást is üzemeltető, jól megközelíthető és nagy parkolóval rendelkező fiók bezárása.

Az önkormányzat vállalta, hogy a működési költségek felét, a két fiókintézmény újranyitásához szükséges több tízmillió forint előteremtését és biztosítását kifizeti, megmentve ezzel a bezárástól a két településrészi postahivatalt.

A posták megmentéséhez szükséges együttműködési megállapodás megkötése folyamatban van.