Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Uniós élelmiszerlánc-biztonsági riasztások

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mintegy 200 kockázatos termék miatt kellett Magyarországon intézkedni idén az EU-s riasztási rendszer adatai alapján.

A hazánkat érintő ügyek elsősorban baromfihúshoz és abból készült termékekhez, zöldségekhez és gyümölcsökhöz, fűszerekhez, valamint étrend-kiegészítőkhöz kapcsolódtak. Az esetek 86%-a külföldi előállítású terméket érintett – emelte ki előzetes évösszefoglalójában Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletéért felelős helyettes államtitkára.

Az Európai Bizottság Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Riasztási Rendszerén keresztül 2022-ban hazánkat 226 ügy érintette. A magyar vonatkozású esetek túlnyomó többsége élelmiszerrel kapcsolatos volt. Emellett takarmánnyal és élelmiszerrel érintkező anyagokkal összefüggésben is adódtak problémák.

A helyettes államtitkár kiemelte: hazai gyártású termékkel az esetek alig 14%-ában, összesen 31 alkalommal volt gond.

Főként baromfihúst vagy abból készült termékeket kifogásoltak mikrobiológiai szennyezettség miatt a tagállamok. A Nébih, mint az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős magyar hatóság tavaly 19 ügyet jelentett a rendszeren keresztül, minden esetben kockázatos élelmiszer miatt.

A RASFF 2022-ben is fontos szerepet játszott a problémás termékek nyomonkövetésében, valamint a velük kapcsolatos intézkedésekben. A Nébih Termékvisszahívási adatbázisában idén publikált 61 visszahívásnak csaknem a fele a RASFF rendszeren érkezett információk hatására indult.

A Nébih a RASFF rendszer aktív tagjaként a jövőben is közreműködik a magyar és az uniós élelmiszerlánc-biztonság fenntartásáért.