Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ötvenhat éve mutatták be az  "Egy magyar nábob" és a "Kárpáthy Zoltán" című filmeket Várkonyi Zoltán rendezésében.
Az "Egy magyar nábob" és közvetlen folytatása, a "Kárpáthy Zoltán" Jókai Mór azonos című regényeiből készültek. A romantikus próza nagymestere e két könyvét az 1850-es évek közepén írta. 

Személyes sorsok, számtalan szereplő mely bemutatja a reformkort. 

Könyvből filmszalagra

Nem könnyű feladat ma sem és akkor sem volt az, hogy egy könyv nyelvezetét filmszerűvé tegyék. Az adaptációk terén rendkívül tapasztalt Várkonyi Zoltán pontosan tudta, hogyan lehet közérthetően és látványosan életre kelteni a könyveket.  Várkonyi Zoltán tökéletes érzékkel osztotta ki a szerepeket.

Egy magyar nábob

A film humoros hangvétele miatt hamar közönségsiker lett. A címszerepben brillírozó Bessenyei Ferenc legendás energiája hozza közel a holnappal nem törődő, folyton mulatozó magyar nemes alakját.  

Tudtad?

A két filmet egyszerre forgatták. Sőt, szélesvásznú formátumra rögzítették, ami akkor ritkaság számban ment. Komoly költségvetésből, a korszak legnagyobb színészeivel készült. Az operatőr Hildebrand István volt.

Várkonyi Zoltán e sikerekkel a háta mögött vágott bele legnagyobb vállalkozásába, az Egri csillagok munkálataiba.

(fotó: filmarchiv.hu)