Tudtad, hogy míg az angoloknál az ötórai tea és keksz lett a hagyomány része, addig a németeknél a délutáni kávé és sütemény (Kaffeekuchen)? A munkaidő után fogyasztott kávét – annak érdekében, hogy nyugodtan tudjanak este aludni – gyengére és hosszúra készítik, sok tejhabbal és tejszínnel. Vajas keksz helyett pedig süteménykülönlegességeket esznek a vacsora előtt.

Tájegységenként más-más kulináris finomságot érdemes megkóstolni Németországban. Legyen szó nyüzsgő nagyvárosokról, csendes és mesésen zöld erdőkről, vagy hangulatos tengerpari kisvárosokról, Németország megannyi gasztronómiai ínyencséget tartogat nekünk.
Berlin, Hamburg, München. Olyan német városok, melyeket vonattal, vagy repülővel könnyen elérhetünk hazánkból. Ráadásul nemcsak kulturális, művészeti és történelmi érdekességekkel találkozhatunk itt, hanem különleges ételekkel és italokkal is megismerkedhetünk. Hamburgban járva például vétek kihagyni a Kutterscholle nevű ételt, mely tulajdonképpen lepényhal, apróra vágott bacon szalonnával. Berlinben kihagyhatatlan fogás a kapros uborkasaláta, de ha itt rántott húst rendelünk, akkor sem fogunk mellé. Ha tradicionális streetfoodra fáj a fogunk, akkor mindenképpen próbáljuk ki a currywurstot, aminek még múzeuma is van!


A „fehér” kolbászért érdemes annak a fellegvárába, vagyis Münchenbe utazni, ahol a Weißwurst  a turisták igazi kedvence, természetesen finom, hideg sörrel leöblítve! Ha erre járunk, akkor kóstoljuk meg a Spätzle-t is, mely egy nokedlihez igencsak hasonlító étel, de szaftosabb és gyakran sajttal készül. 
Ha nemcsak ott szeretnénk jól lakni, hanem haza is hoznánk egy-két finomságot a helyi termelőktől, akkor keressük a A „Made in Germany” minőségi jelzőt, mely egyet jelent a folyamatosan magas minőséggel és a megbízhatósággal.

Hagyományok és kenyerek
A Covid első évében szinte mindenki házi péknek állt. Nevelgettük a kovászt, sorban álltunk az élesztőért és bújtuk a recepteket a különleges péksütemények után. A németek talán leghíresebb pékáruja a bajor perec, ám nem ez az egyetlen finomság, amiért érdemes felkeresni helyi pékségeket. Németországban ugyanis kereken 3200 kenyérfajta létezik. Az országban utazva kihagyhatatlanok a helyi családi pékségek, melyekben sok-sok évtizedre visszamenőleg öröklődik az adott tájegységben népszerű kenyérfélék receptje.  

Hogy mit érdemes megkóstolni a perecen kívül? Nos, a Vollkornbrotot, vagyis a jellegzetes, német, teljes kiőrlésű kenyeret, a belül puha, kívül roppanós Milchbrötchent, melynek különlegessége a tésztához adott pici tej és az intenzív ízű, kissé durvább textúrájú Katenbrotot.


Mustár, ameddig a szem ellát
Kenyérhez hasonlóan, mustárból is ezernyit találni Németországban. Nem is csoda, hiszen a különböző kolbászokat jól feldobják a más-más aromájú mustárok. A hagyományos német mustár egyébként édeskés, gyógynövényekkel és fűszerekkel ízesített.
Piacok és kocsmák
Hamburgban nemcsak a lepényhalat muszáj megkóstolni, de a legismertebb helyi piacra, az Isemarktra is ki kell látogatni. Itt ugyanis minden kedden és pénteken legalább 200 termelő árulja a helyi finomságokat.
A Brémai muzsikosok meséjét szinte mindenki ismeri. Tudtad, hogy Bréma városában még külön szobor is van a Grimm-mese szereplőiről? Ám Brémát nem csak emiatt érdemes meglátogatni! A város, „Das Viertel” negyedében, háromszáznál is több kávézó, bisztró, bár és kultkocsma található.


Borok és gyümölcsök
Ki ne emlékezne a híres német sorozatra, a Guldenburgok örökségére, ahol az ármány és a szerelem mellette a családi sörfőzdének jutott a főszerep? Németországban járva vétek kihagyni – főleg nyáron – a hűsítő, habzó italokat, mi most mégis a borokról beszélnénk kicsit. Németországban a borkultúrát a kelták és a rómaiak korától kezdve ápolják. Ma már 11 ezernél is több borgazdaság létezik az ország 13 borvidékén. A leghíresebb ezek közül, a Rheinhessen régió, valamint Baden.
Évszaktól függően számos gyümölcsöt megtalálhatunk a német piacokon. Brandenburgban kihagyhatatlan a körte, melyből nemcsak gyümölcslé, de likőr és pálinka is készül.

Édesszájúak kedvence
A XIX. században Lipcsében betiltották a pacsirták vadászatát. Ennek hallatán a helyi pékmesterek kifundáltak egy speciális finomságot, melyben a korábbi fürjhúst édességekkel pótolták. Így született meg a „lipcsei pacsirta”, mely omlós tésztából, mandulából, dióból és lipcsei marcipánból készül, s ez a sütemény csak itt kapható.