Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Kultúra

Ütős lesz az idei CineFest

Szeptemberben 17. alkalommal rendezik meg a várva várt mozi fesztivált. Sundance díjhalmozó és Oscar-jelölt játékfilmek a menün, érdemes körbenézni.

Ahogy azt már megszokhattuk a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál idén is igyekszik bemutatni a magyar közönségnek a világ filmművészetének legfrissebb és legszínvonalasabb alkotásait. Sok nagyjáték-, kisjáték-, dokumentum- és animációsfilmet a csak nálunk láthat először a filmszerető közönség és a filmes szakma.  

Az idei játékfilmes versenyprogramot két különleges alkotás is erősíti.

 

Kiemelnénk Jasmila Zbanic rendezőt, aki már a 2006-os Szerelmem, Szarajevóval megmutatta, hogy milyen elképesztő érzékenységgel tud mesélni a boszniai háború traumáiról. A CineFesten magyarországi premierként vetített Quo vadis, Aida? c. alkotását 2021-ben Oscarra nevezték a legjobb külföldi film kategóriában.

Illetve ott van a Hive c. film, Blerta Basholli rendező alkotása, a 2021-es Sundance fesztiválon elnyerte a legjobb film-, a legjobb rendező- és a közönség díját is. A Hive egy családanya életét mutatja be a koszovói Velika Kruša faluban, ami a legnagyobb mészárlást szenvedte el a szerb megszállás alatt. Ez a film igaz történetalapján készült.