Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Vadregényes somogyi erdők

Belső-Somogy homoki tölgyesei, égeresei, Külső-Somogy cseresei, a Zselic tölgyesei és ezüsthársas bükkösei hatalmas értéket képviselnek hazánkban.

A térség erdeit fenntartó SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. az elmúlt 5 évben több mint 226 hektár erdőtelepítést hajtott végre. A megyei szociális tűzifa programhoz 81,5 ezer m3 fával, a településfásítási programhoz pedig több mint 1500 faegyeddel járult hozzá.

A SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. az általa kezelt rendkívül változatos, közel 90 ezer hektárnyi erdőterület döntően Somogy megyében, kisebb részben pedig Baranya megye észak-nyugati részén helyezkedik el. Fenntartható, ökológiailag is eredményt mutató gazdálkodására garancia, hogy Magyarországon az elsők között vezették be az FSC erdőtanúsítási rendszert, amely igazolja, hogy a cég környezettudatosan gazdálkodik.

A somogyi állami erdők kezelése során is elsődleges fontosságú, hogy az erdők egyszerre töltsék be közjóléti, gazdasági és védelmi szerepüket. Ökoturisztikai tevékenységük zászlóshajója a Kaposvárhoz közeli Zselici Csillagpark. A komplexum része többek között a csillagvizsgáló, a 25 méter magas kilátó, számos gyalogos, kerékpáros és lovas túraútvonal – amelyek például a népszerű éjszakai csillagnéző túrák útvonalát is adják – és több erdei pihenőhely. Legnépszerűbb a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonalát is érintő Ropolyi pihenőhely, ahol egy tájház, valamint két lovas kikötőhely is található. A Kaposvárhoz közeli közkedvelt Deseda Parkerdőben várja a természetkedvelő látogatókat a Deseda Kalanderdő erdei tanteremmel, tanösvényparkkal, játszóterekkel és madármegfigyelővel. 

A rinyabesenyői erdő mélyén megbúvó Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola a megye legrégebbi erdészeti erdei iskolája, főként az általános iskolás korosztály természeti és környezeti nevelésének kedvelt színtere. További létesítmény is gazdagítja a somogyi erdőt: két arborétum (Ágneslak, Deseda), parkerdők, erdei pihenőhelyek, tanösvények, gyalogos- és kerékpáros turistautak, horgásztavak, erdei szálláshelyek. 

Az idei évben 8. alkalommal rendezik meg a „SEFAG Kellys Zselic Maraton” elnevezésű kerékpárversenyt április 22-én, valamint 7. alkalommal a „Nyárköszöntő a Zselici Csillagparkban” futóversenyt június 10-én. De megtartják az Erdők Nemzetközi Napját, a Madarak és Fák Napját és az Erdők Hete rendezvénysorozatot is. Legnépszerűbb azonban a zselici erdőrengetegben zajló Erdei Vándortábor program – írja az Agrárminisztérium.

(Fotó, forrás: Agrárminisztérium)