Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A MÁV-Volán csoport járatain karácsonykor, szilveszterkor és újévkor az átlagos hétvéginél is jóval nagyobb utasforgalom várható. Éppen ezért érdemes a menetjegyeket időben megvásárolni, valamint indulás előtt tájékozódni a menetrendváltozásról.

A MÁV-Volán-csoporthoz tartozó közlekedési társaságok az ünnepekhez igazították a járatok közlekedési rendjét. A MÁV-START december 22-től január 2-ig terjedő ünnepi időszakban a frekventált napokon az InterCity-k esetében az IC+ 1. osztályú és bisztró kocsi mellé a legforgalmasabb vonatokhoz még egy 1. osztályú kocsit kapcsol, továbbá a 2. osztályú vonatrészeket is megerősítik, járatonként 1-5 többlet kocsival közlekednek.

A december 22-től január 2-ig terjedő ünnepi időszakban a frekventált napokon a Budapest–Pécs, illetve Budapest–Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen–Budapest útvonalon közlekedő InterCity-k esetében az IC+ 1. osztályú és bisztró kocsi mellé a legforgalmasabb vonatokhoz még egy 1. osztályú kocsit kapcsolnak.

A 2. osztályú vonatrészeket is megerősítik, járatonként 1-5 többlet kocsival közlekednek az InterCity vonatok a Budapest–Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen–Budapest útvonalon, a Budapest–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony felé. Szükség esetén a tervezetten felül további kocsikat állítanak forgalomba a lehetőségekhez képest, az utasforgalom függvényében.

A MÁV-START vonatai karácsonykor és év végén, újévkor a következők szerint közlekednek:

  • december 24-én a szombatra,
  • december 25-én az ünnepnapra,
  • december 26-án a vasárnapra érvényes menetrend szerint.

Év végén, szilveszterkor és jövő év elején sem változik a naptári naphoz képest a vasúti közlekedési rend, azaz 30-án pénteki, 31-én szombati, újév napján vasárnapi, január 2-től pedig a már megszokott munkanapi menetrend szerint járnak a vonatok.

A Volánbusz helyi és helyközi autóbuszainak közlekedési rendje is változik: december 21-én, szerdán munkanapon és a hét utolsó tanítási napján, 22-én tanítási szünetes munkanapon, 23-án a hét utolsó tanítási szünetes munkanapján érvényes menetrend szerint indulnak a járatok. Az elmúlt évekhez hasonlóan december 24-én, szenteste a szabadnapi menetrendnek megfelelően indulnak az autóbuszok.

December 25-én és 26-án, karácsonykor munkaszüneti nap, illetve a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti nap beosztása szerint indulnak a buszok. December 24-én (szenteste) és karácsonytól újév napjáig számos járat nem közlekedik.

December 27. és 30. között a tanítási szünet munkanapjaira érvényes menetrend szerint közlekednek a Volánbusz járművei, ezen belül kedden a hét első, pénteken a hét utolsó tanítási szünetes munkanapjára meghirdetett menetrend lesz érvényben.

December 31-én, szilveszterkor szabadnapi, január 1-jén, újévkor a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti napnak megfelelő menetrend szerint indulnak a járatok.

Január 2. és 6. között szintén a tanítási szünet munkanapjaira érvényes menetrend szerint indulnak az autóbuszjáratok. Január 7-én szabadnap, 8-án a hét első tanítási és munkanapját megelőző munkaszüneti nap menetrendje érvényes. Január 9-én, hétfőn a hét első munka- és tanítási napjára meghirdetett autóbuszok indulnak.

További információkat a MÁV-Volán csoport honlapjain találtok.