Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szerencsések ott lehettek Hatvanban, ahol éppen 70. születésnapját ünnepelte a retro csoda. A tüzes piros mellett volt még egy kuriózum, amivel meglepték a közönséget.

A felejthetetlen „Nejlon Piroskán”, azaz a teljes egészében felújított, hetvenéves Ikarus 30-ason kívül egy Centrumbusz is.

A modell az Ikarus első, tömegesen gyártott járműve

Az ország vérkeringésébe ez a jármű kapcsolta be a kisebb településeket a II. világháború utáni évtizedben.  A busz ma is üzemképes. A látogatók legnagyobb örömére.  A Vértes Volán a kétezres években  mentette Piroskát, amit gyönyörűre felújított.

Az Aeropark Repülőmúzeum gyűjteményének legújabb repülőtéri autóbusza, az emlékezetes “Centrumbusz” is erősen kapcsolódik a Volánbusz értékmegőrzési programjához. De megtekinthető volt az emeletes “Bikarus” becenévre hallgató emeletes autóbusz is, amely öt évtized után újra teljes pompában várta közönségét.

A hatvani program idén egy rendhagyó kiállítással is kiegészült a Galga Moped Klubnak köszönhetően, amely tagjai révén közel 200 – az egykori KGST-tagállamokban készített – motorkerékpárból álló-gyűjteménnyel büszkélkedhet a Rigától kezdve a Babettán át egészen a Pannóniáig.

(forrás, fotó: hatvanonline, magyarbusz, Aranyi Péter)