Április 1-től a miskolci központban az ügyintézők hétvégén is rendelkezésre állnak annak érdekében, hogy a háziorvosok gördülékenyen bekapcsolódhassanak az ellátásba és minden beteg a számára legmegfelelőbb ügyeleti ellátásban részesüljön.

A háziorvosok és a házi gyermekorvosok egyre nagyobb számban csatlakoznak az ügyelethez. Péntek estig már száz orvos jelentkezett ügyeletre a miskolci központban – tájékoztatott Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs vezetője.

Ahol szükséges, a még hiányzó háziorvosokat átmenetileg és jogszerűen más orvosok, mentőtisztek helyettesítik, a betegellátás kezdettől fogva mindenhol biztosított lesz.

Szombattól (április 1.) az ügyelet központi telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében is 1830.

Ennek hívásával a beteg szakszerű tanácsot kap, szükség esetén a tartózkodási helyére ügyeleti autót, vagy életveszély esetén azonnali mentőt küldenek, bármely településen is tartózkodjon az ellátásra szoruló.

A telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, hétköznap 16.00 és 08.00 óra között, hétvégén és ünnepnapon egész nap hívható lesz.

Győrfi Pál jelezte azt is, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye tíz pontján úgynevezett vegyes ügyeletek fognak működni, ahol felnőttek és gyermekek is megfelelő ellátást kapnak.

Azok számára, akik személyesen keresnék fel az ügyeletet, erre a vármegye nyolc pontján éjszaka és hétvégén is lesz lehetőség.

Gyermekek számára a járási ügyeleti pontok mellett a kórházi központi gyermekügyelet is rendelkezésre áll.

Az új ügyeleti rendszer felépítésének és működésének részletei megtalálhatók a miskolc.hu weboldalon és a mentok.hu/ugyelet linkre kattintva is elérhetőek.

Az a cél, hogy a jövő év elejére – egyelőre Budapest kivételével – az egész országban egységes, a betegek számára az eddiginél jobb ellátást biztosító, a sürgősségi ellátórendszer elemeivel összekapcsolt ügyeleti rendszer működjön – áll az OMSZ kommunikációs vezetőjének közleményében.