Tudtad, hogy az ébrenlét és a nappali órák összehangolásának ötletét először Benjamin Franklin vetette fel, 1784-ben? És mindezt vajon miért?

Hogy spórolhassanak a gyertyákkal. Mindezt egy szatirikus írásában taglalta, éppen ezért csak viccelt: ő ugyanis csupán a korai kelésre szerette volna ezzel buzdítani az embereket.

Az óraátállítást valójában elsőként 1895-ben George Vernon Hudson új-zélandi rovarszakértő javasolta, sikertelenül. Őt többen is követték, végül 1908-ban Kanadában, az ontariói Porth Arthur városa kezdte először alkalmazni a nyári és a téli időszámítást, majd 1916. április 30-tól országosan a Német Birodalomban és az Osztrák-Magyar Monarchiában is meghonosodott. Ezt követően számtalan változtatást eszközöltek még a nyári- és a téli időszámítással – és ezáltal az óraátállítással – kapcsolatban világszerte és hazánkban is, de a lényeg az, hogy jelenleg érvényben van.

A téli időszámítás kezdete október utolsó vasárnapja, ami idén október 30-ra esik, vagyis vasárnap kell hajnali 3:00 órakor 2:00 órára visszaállítani az órákat.