Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Négy hónap munkabeszüntetés és tárgyalássorozat után sikerült megegyezni a színészeket képviselő szakszervezetnek és az amerikai filmstúdióknak. Minimálbér, streaming-bónusz, AI-védelem is szerepel a dealben.

Miután a forgatókönyvíróknak sikerült szeptemberben megegyezni a hollywoodi gigászokkal, csütörtökön végre a Sag-Aftrával, a színészek szakszervezetével is tető alá hoztak egy megállapodást, számolt be a hírről a BBC News. A színészsztrájk olyan szürreális eseményeket hozott, mint színészek kivonulását filmbemutatókról vagy távolmaradásukat a díjátadóktól, viszont 118 nap, közel négy hónap után megegyezés született a stúdiókkal.

A szakszervezet jobb béreket és a mesterséges intelligencia (AI) elleni védelmet kért.

Megkapta. Fran Drescher szakszervezeti elnök büszkén posztolta, hogy „Megcsináltuk!!!” Duncan Crabtree-Ireland elmondta a Reutersnek, hogy hároméves szerződést kötöttek, minekutána könnyek, mosolyok, ölelések fogadták a hírt a csapatukban.

 

A milliárd dolláros megállapodás értelmében minimálbéremelést, ún. streaming-bónuszt és beleszólást kapnak abba, miként használhatják fel az AI segítségével a képmásukat és hangjukat. A sztrájk hivatalosan kedden érhet véget, így a szórakoztatóipart fojtogató munkabeszüntetés befejeztével gőzerővel folytatódhat egy rakat forgatás. 

A 160 ezer szakszervezeti tagot megmozgató sztrájk olyan szuperprodukciók elhalasztását érte el, mint a Penge, a Dűne új része  vagy a sokadik Fantasztikus Négyes és Bosszúállók-filmek. De nagy csúszásokat okoztak a Moana c. Disney-animációban vagy épp az Avatarban is. A Deadline szerint Hollywood mintegy 6,5 milliárd dollár veszteséget könyvelhetett el emiatt.

A megegyezést több celebritás státuszban lévő színész is üdvözölte, úgy mint Zac Efron, Octavia Spencer, Jamie Lee Curtis, Mandy Moore, Alec Baldwin. Habár a BBC hozzáteszi, a béremelés nem feltétlen a jól fizetett sztároknak, hanem a kisebb munkákat, mellékszerepeket vállaló színészeknek jó, szóval nagy segítség ez a színészcsaládoknak.