Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A törökországi Kappadókia 1985 óta került fel az UNESCO világörökségi listájára. A 250 négyzetkilométeres terület egy nagyon egyedi turistacélpont, csodálatos geológiai képződményekkel, romantikus elnevezésű völgyekkel és a természetes „tündérkémények” között fotografált hőlégballonokkal.

2023 első 8 hónapja során több mint 3 millió turista érkezett ide, ami éppen félmillióval több, mint a tavalyi évben, ez a növekedés pedig állandó a statisztikák szerint. Nagyon sok fesztiválnak, rendezvénynek ad otthont a környék, a hőlégballonos eseményektől egészen az ultrafutásokig. És ahol ennyi a látnivaló és ilyen népszerűségnek örvend a hely, természetesen ezek egyre jobban és jobban elszaporodtak, már zavaró mértékben. Sok közülük az előre be nem jelentett, de ennek most határokat szabnak a hatóságok és komoly pénzbüntetéssel jár majd az áthágásuk.

Nemcsak a szervezeteket adóztatják meg, de egyéni fizetési kötelezettségeket is kiszabnak. Például tűzzel-vassal, de minimum 16 000 török lírával (kb. 200 000 forint) irtják a kereskedelmi célra készülő fotók és videók illegális, be nem jelentett készítését. Kappadókia lenyűgöző látványosságai ugyanis havonta fotósok ezreit vonzzák, de az ország és a térség ebből kvázi nem profitál, hiszen a legtöbben bejelentés nélkül örökítik meg a szépségeket és lazán használják később üzletszerűen ezeket a fotókat. A reklámcélra való felhasználást akár 600 000 török lírával is büntethetik.

Az úgynevezet „vizuális környezetszennyezését”, mint például a táblák, molinók kiakasztása, vagy a légkondícionáló készülékek külső paneljának látható helyen való elhelyezése is büntetéssel jár. A különböző bútordarabok indokolatlan kihelyezése sem mehet tovább büntetlenül. Hogy ezzel pontosan mire gondolnak? Voltak olyan fotózások, amikor egy csapat kanapékat helyezett ki az egyik völgyben, hogy még megkapóbb fotókat készíthessenek…

Szankciókra számíthatnak az Airbnb-ről élők is, mivel ugrásszerűen nőtt a magánszállások kialakítása és kiadása, ami regulázatlan formában a hatóságok szerint egyáltalán nem tesz jót a kappadókiai turizmusnak. Ez a vélekedés nem új, sok város és térség küzd az elszabadult, kontrollálatlan magánszállás-kiadással és hozadékaival.

Kappadókiát nem szabad veszélybe sodorni, a hatóságok pedig azon lesznek, hogy még többszáz évig ugyanilyen varázslatos lehessen a környék… Instagram és reklámok ide vagy oda.