Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Veszélyes lehet a konyhai szemetes tartalma

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ne őrizzük sokáig a kukában lévő dolgokat! – figyelmeztetnek a szakértők. 

Számos baktérium található a kidobott élelmiszerek vagy azok csomagolásaiban, melyeket nem ajánlatos sokáig gyűjtögetni. Ma már egyre többen szelekíven gyűjtik a szemetet, ám a romlandó szerves hulladékot feltétlen mielőbb el kell távolítani a szemetesből. 

 A rohadó és rothadó élelmiszerek nem csak büdösek, hanem jópár veszélyforrás is elszabadulhat belőlük. 

Ilyen például a tojás, a húsok, a halak, melyek akár fertőzésveszélyesek is lehetnek az elszaporodó baktériumok miatt, ha elkezdenek lebomlani. Nem mellesleg iszonyatos bűzt áraszthatnak. 

Hasonló a helyzet a csomagoló anyagokkal is. Egy tanulmány szerint a nyers húsok csomagolásán jelentős mértékben található még hőkezelésen át nem esett húslémaradvány. A nyers hús leve pedig olyan veszélyes baktériumokat is tartalmazhat, mint a szalmonella vagy az E. coli. 

Midezek mellett a főtt vagy sült ételek maradékát is mielőbb ki kell dobni, ahogy a lejárt szavatosságúakét is. Ugynis ezek szintén nem higiénikusak. A rajtuk kialakult gombák akár tovább is terjedhetnek, ami után nehéz lesz megszabadulni és az egészségre is károsak.