Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Közélet

Világháborúban íródott szerelmes levél került a leszármazottakhoz

Hosszú évek kutatómunkájával visszajuttatott egy antikváriumi könyvben talált, a második világháború alatt írt szerelmeslevelet a néhai szerelmespár leszármazottjának egy tartalékos katona – közölte a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság vasárnap a Facebook-oldalán.

"A parancsnokság miskolci toborzóirodáján hadisírok felkutatásával és a hősi emlékművek nyilvántartásával foglalkozó Bukta László zászlós tíz évvel ezelőtt bukkant rá egy antikváriumban, egy könyvben Bodnár Gyula őrvezető 1943-ban írott és Kassán feladott levelére."

Kutatásba kezdett

Amit lehetett tudni, hogy a Kassán szolgálatot teljesítő Bodnár Gyula őrvezető, a helyi gépkocsizó könnyűtüzér osztály, első üteg katonájaként szolgált. 22 évesen 1943-ban írta meg levelét az ő "Marikájának".

A levelet Aszalóra címezte

Ma már tudni, hogy Gyula és Marika túlélte a háborút, azonban a férfi hadifogságba került; végül 1951 áprilisában tudtak összeházasodni. Bodnár Gyula 1984-ben hunyt el, nem sokkal később szerelme is követte. A házaspárnak két gyermeke született, közülük  Busku Jánosné Bodnár Anna Mária ma gyógyszerészként dolgozik Miskolcon.

A parancsnokság közlése szerint:

"a néhai Bodnár házaspár szerelmét igazoló levelet nyolcvan évvel később, szeptember 6-án adták át az egykori szerelmespár leszármazottjának."

 Busku Jánosné Bodnár Anna azt mondta, családja ezzel a levéllel korábban nem találkozott, mindössze néhány tábori levelezőlap és képeslap maradt fenn édesapja háborúbeli írásaiból – írta a MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság a Facebook-bejegyzésében.

 (fotó: MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Facebook oldala)