Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Kultúra

Világsztárok borai Miskolcon

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A május 16-19. között megrendezett XII. Avasi Borangoláson igazi világsztárok borait is megkóstolhatják a rendezvényre látogatók. 

Változatos zenei és gasztronómiai kínálat, sport-, családi-, gyermek- és szakmai programok is színesítik majd Miskolc borfesztiválját. Emellett igazi világsztárok borait is megkóstolhatják idén a miskolci Avasi Borangolás látogatói.

2024. május 16–19. között immár 12. alkalommal kelnek életre a miskolci történelmi Avas macskaköves, kanyargós utcái az Avasi Borangolás idején. A már szinte megszokottnak számító színes programkínálat idén sem maradhat el: 80 programhelyszínen 62 borászat várja az érdeklődőket. Zenei programokból sem lesz hiány, három színpadon 18 koncert zajlik majd, mindeközben számos utcazenész fokozza a hangulatot a pincesorokon és a borházakban.

A szervezők számos újdonsággal készültek idén. A világsztárok terére olyan hírességek pincészetének borait hozzák el a fesztiválozók részére, akik már beírták magukat a film-, zene- vagy sporttörténelembe. „Elhozza” a legjobb borait az az Andrés Iniesta, aki az FC Barcelona és a spanyol válogatott egykori sztárfutballista középpályásaként világ- és Európa-bajnok, többszörös BL-győztes, spanyol bajnok és kupagyőztes lett.

A Francis Ford Coppola Winery remekei egyenesen a filmvilág központjából, Kaliforniából, a nemzetközi popzene brit állócsillaga, Sting borai pedig Toszkánából érkeznek hozzánk.

Jon Bon Jovi fiával közös francia borászata, a Hampton Water is bemutatkozik a XII. Avasi Borangoláson, mint ahogyan a soul, r’n’b és pop egyik meghatározó hangja Mary J. Blige Sun Godess márkájának darabjai.

Snoop Dogg saját borával és a Brad Pitt nevével fémjelzett Chateau Miraval különleges provanszi rozé pezsgőivel is találkozhatnak azok, akik kilátogatnak az idei Borangolásra.

A világsztárok mellett a hazai borászatok széles kínálata és megjelenik az Avason, és persze a legjobb bükki borokról sem kell lemondania azoknak, akik a helyi termékek elkötelezettjei. Már a fesztivál szakmai napján jótékonyságú célú, exkluzív sétáló borkóstolón ízlelhetik meg a bükki borászok nedűit.

Nemcsak a borkínálat mutat újdonságokat, hanem a zenei műfajok is. Igazi kuriózumnak lehetnek fültanúi azok a borangolók, akik pénteken késő este szenzációs bárzongoristáink koncertjeit választják. Vérpezsdítő melódiák, nosztalgikus dallamok, kellemes hangulat és izgalmommal teli légkör – a fekete-fehér billentyűk öt hazai mestere folytatja az évszázados zenei hagyományt az Avas különböző pontjain, hiszen péntek este bárzongoristák szállják meg a rendezvényt.

Az Avasi Borangolás 2024-ben négynaposra bővül: az első, szakmai napot követő két nap a pörgős, nyüzsgős, zenés, táncos, borozós szórakozásról szól, míg a negyedik napon közös piknikezésre hívják a fesztiválozókat. A Borangolás Más-Napján, azaz vasárnap a lazulásé, beszélgetéseké, evés-ivásé a főszerep, az Avastető a város legnagyobb piknikparkjává alakul.

Ezen a napon a családok kiemelt hangsúlyt kapnak: egész nap gyerekfoglalkoztatók, előadások és koncertek várják a kicsiket, míg a szüleik a Telekom Hello Szülő programján hallhatnak hasznos beszélgetéseket Hajós Andrással, Holló Mártával és Erőss Zsolt feleségével, Sterczer Hildával.

Új helyszínként jelenik meg a felújított Avasi kilátó és környezete. A OTP Kilátó Színpadon zenélvmajd a Maszkura és a tücsökraj, Zsaya, a Holdeső és a Fazekas Gyermekkórus és a Ritmiklift.vAz Avalon Fleet Amfiteátrum Színpadon a Lóci játszik, a Folkfonics és a Z!ENEMi gondoskodikva hangulatról, míg a Nagyavason helyet kapó Kvaterka Rap Színpadon a Hősök, Copy Con ésvSiska Finuccsi teszik felejthetetlenné az estéket.

A sport ebben az évben sem maradhat el: az AVASember Kupa és kisAVASember Kihívás a tavalyi sikert követően idén folytatódik, melyhez ezúttal a sportszakmai támogatást a DVTK nyújtja. Míg a gyerekeknek szóló kisAVASember Kihívás elsősorban ügyességi és gyorsasági versenyekkel várja a megmérettetésre vágyó kicsiket, addig a felnőtteknek szervezett AVASember Kupa elhódításához az ügyességen és a gyorsaságon túl már erőnlét is szükségeltetik. Lesz lépcsőfutás, hordógurítás, egyensúly-feladatok, játékos megmérettetések, kúszás, csúszás, mászás, csúzlizás, szőlőrablás és még szüret is több formában. Az AVASember Kupára csütörtökön, míg a kisAVASember Kihívásra vasárnap, a Más-Napi programok között kerül sor. Nevezni előzetesen a weboldalon lehet.

Az Avasi Borangolás programjai egy programelem kivételével ingyenesen látogathatók. Az Áts Károly x Günzer Tamás borkóstolójára előzetes jegyváltás szükséges.