Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Elvégeztek egy kísérletet, melynek során kiderült, hogy a teafilterek egy év elteltével sem bomlanak le a talajban. Panaszt nyújtottak be a Tesco ellen.

Egy kutatócsoport panaszt nyújtott be a Tesco ellen, zöldmosással vádolva a céget a tescós “biológiailag lebomló” teafilterek miatt: ezek a teafilterek ugyanis nem felelnek meg annak az állításnak, miszerint “biológiailag lebomló”, mivel egy tanulmányban megállapították, hogy az anyag egy év után sem kezd el bomlani a talajba temetve.

Dr. Alicia Mateos-Cárdenas, a University College Cork (UCC) munkatársa arra volt kíváncsi, hogy a biológiailag lebomlónak hirdetett teafilterek mennyire bomlanak le. Ennek kiderítésére elásott 16 darab Tesco Finest Green Tea with Jasmine piramis formájú teafiltert a kert talajába.
Egyáltalán nem bomlott le, panaszt nyújtottak be
A szakértő három hét múlva, valamivel több mint három hónap múlva, hat hónap múlva és 12 hónap múlva is ellenőrizte őket, ám egyáltalán nem talált változást. Végül az UCC Környezetvédelmi Jogi Klinikájának két kutatójának jelezte megállapításait, akikkel együtt közösen panaszt tettek a Tesco ellen az írországi fogyasztóvédelmi felügyelőségnél.
Az általuk benyújtott panaszban kiemelték, hogy a vásárló teljesen észszerűen elvárhatja, hogy a Tesco által biológiailag lebomlónak nevezett termék egy éven belül, vagy annál hamarabb lebomlik a talajban. Ennek ellenére a tanulmányban vizsgált teafilterek még 12 hónap elteltével sem mutatták a legapróbb jelét sem annak, hogy bomlásnak indultak volna.
A panaszra azóta reagált a Tesco is, ám állítják, ők nem hibáztak és nem vezették félre a vásárlókat, mondván:
“Határozottan vitatjuk a tanulmányban szereplő állításokat, és úgy véljük, hogy az eredmények félrevezetőek. A tanulmányban használt teafilterek lebomlási módszere nem tükrözi a csomagoláson található tanácsokat, amelyeket a vásárlóknak adunk. Minden saját márkás gyógyteafilterünk ipari komposztálhatósági tanúsítvánnyal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy az élelmiszer-gyűjtőedényekben kidobhatók, az edényben történő komposztálás révén a szerves anyagokkal együtt pedig biológiailag lebomlanak. Nem tanácsoljuk vásárlóinknak, hogy ezeket a teafiltereket otthoni komposztládákba vagy talajba dobják ki.”