Kezdőlap Uncategorized

Március idusán már túl vagyunk, de a java még csak most jön ! Már ami a Művészetek Háza két art mozijának tavaszi filmes kínálatát illeti :

BÉKE-TEREM :

Európai Panoráma:
A küzdők (Les combattants) (12)
színes, feliratos, francia romantikus vígjáték, 98 perc, 2014
március 19–25., 16:00
A_kuzdok_plakat
A tinédzser Arnaud (Kévin Azais) nyáron besegít a család asztalos vállalkozásába. Az egyik ügyfélnél ismerkedik meg a nagyszájú és csodaszép Madeleine-nel (Adele Haenel), akinek magabiztossága egyszerre lenyűgözi és rabul ejti a fiút. Amikor a lány katonai kiképzőtáborba megy, ő is csatlakozik, még nem sejtve, szerelme milyen veszélybe sodorja ezzel. Rendhagyó love-story, a “lassú víz – partot mos” mottó jegyében.


Európai Panoráma:
Egy galamb leült egy ágra, hogy tűnődjön a létezésről (En duva satt pa en gren och funderade pa tillvaron)(16)
színes, feliratos, svéd-német-norvég-francia szatíra, 101 perc, 2014
március 19–25., 17:45
plakát_Egy_galamb
Két, tréfás partikellékekkel kereskedő – önmagukban azonban mókásnak jóindulattal sem nevezhető – utazóügynök vezeti végig a nézőket egy furcsa világon. A faágon ülő galamb nézőpontjából szemlélhetjük a mindennapi élet legbanálisabb jeleneteit. A szomorú bohócokra emlékeztető ügynökpáros az egyetlen állandó pont, amely összeköti a különálló történeteket – a száraz humorú, szatírának is mondható, groteszk filmben a múlt, a jelen és az álom világa megkülönböztethetetlenül olvad össze az emberi lét kibogozhatatlan szövevényévé. Roy Andersson újabb mesterműve !2001 – Űrodüsszeia (2001: A Space Odyssey)(12)
színes, feliratos, amerikai sci-fi, 141 perc, 1968
március 19–25., 19:45
kubrik.preview
Valamikor a távoli múltban, az emberiség hajnalán a különös, fekete monolittal való találkozásnak köszönhetően a majomemberek fölfedezik a tüzet és az eszközhasználatot. Évezredekkel később amerikai kutatók hasonló oszlopra bukkannak a Holdon, amely rejtélyes rádiójelet sugároz a Jupiter felé. Űrexpedíció indul útnak, hogy megvizsgálja, kinek szólhat az üzenet. A hosszú út alatt a fedélzeti komputer meghibásodik, és ez a legénység életébe kerül. Az egyetlen túlélő a visszatérés reménye nélkül mégis megpróbálja teljesíteni a küldetést.
Stanley Kubrick megkerülhetetlen klasszikusa Arthur C.Clarke tollából. Kötelező darabja, örökké ragyogó ékköve a science fiction filmművészetnek. Most felújított változatban látható !
Európai Panoráma:
Az elveszett európai (The Lost European) (12)
színes, fekete-fehér, magy. besz.-feliratos, magyar fikciós dokumentumfilm, 61 perc, 2015
március 26.–április 1., 16:00
pl_21
A történtek hetvenedik évfordulóján túl is számos okból kifolyólag időszerű elevenen tartanunk a holokausztról és Raoul Wallenbergről való beszédet… Filmünk igyekszik megrajzolni a hősiesség pillanatai előtti Raoul Wallenberget. A korán árvaságra jutott gyermeket, aki az egyik legtehetősebb svéd család sarjaként a polgári világban sosem tudott érvényesülni. Megismerhetjük azt a korszakát Európának és Magyarországnak, mely a II. világháborúhoz vezetett. A férfit, aki az események furcsa összjátéka folytán egy magyar zsidónál kapott állást, s került elszakíthatatlan, életre szóló kapcsolatba a zsidósággal.


Európai Panoráma:
Samba (12)
színes, magyarul beszélő, francia romantikus vígjáték, 120 perc, 2014
március 26.–április 1., 17:30
samba_plakat
A szenegáli bevándorló Samba (Omar Sy) Franciaországban egy hotel mosogatófiújaként dolgozik, megtakarított pénzét pedig családjának küldi haza. Amikor egy állásinterjún elutasítják, felmerül a veszélye, hogy kiutasítják az országból. A félénk bevándorlási hivatalbeli alkalmazott, Alice (Charlotte Gainsbourg) megígéri, hogy segít neki, ám hiába kellene távolságot tartania, az életvidám, sármos férfinak nem tud ellenállni és kis idő elteltével belé habarodik. A Samba érzékeny emberi történet pompás humorral és a vígjátéki vonal mellett felszínre törő érzelmekkel.


Európai Panoráma:
Fácángyilkosok (Fasandraberne) (18)
színes, magyarul beszélő, dán thriller, 119 perc, 2014
93549-Facangyilkosok-Fasandraberne---The-Absent-One-poszter

Egy tóparti nyaralóban brutálisan meggyilkolnak egy fiatal ikerpárt. A nyomok alapján a rendőrség egy helyi bentlakásos iskola gazdag és befolyásos családból származó diákjai között keresi az elkövetőt, mivel azonban a bizonyítékok nem perdöntőek, vádemelés nélkül a lezáratlan ügyek közé kerül az akta. Az elfekvő ügyekkel foglalkozó Q-ügyosztály 20 évvel később újra foglalkozni kezd az esettel.  A skandináv krimik szerelmesei ebben a filmben sem fognak csalódni !

URÁNIA-TEREM :

Európai Panoráma:
Elemi szerelem (Une rencontre) (12)
színes, magyarul beszélő, francia romantikus film, 81 perc, 2015
március 19–25., 15:30
poster
Elsa sikeres írónő. Pierre sikeres ügyvéd. Pierre tizenöt éve él boldog házasságban családapaként. A mai napig szerelmes feleségébe, élvezi a családjával töltött időt, és a vele járó mindennapi teendőket is. Egyik este, egy összejövetelen találkozik a gyönyörű Elsa-val, és azonnal felforrósodik köztük a levegő, mindkettőjükben azonnal fellángol valami. Sophie Marceau még mindig gyönyörű . . .


A beavatott-sorozat: A lázadó (Insurgent)(12)

3D

a_lazado

színes, amerikai kalandfilm, 119 perc, 2015
március 19–25., 17:30
Tris szövetségeseket és válaszokat keres a futurisztikus Chicago romjai között. Négyessel együtt menekülniük kell a műveltek csoportjának hataloméhes vezetője, Jeanine  elől. Az idővel versenyt futva Trisnek rá kell jönnie, hogy családja milyen titok miatt áldozta fel életét és miért próbálja meg a műveltek vezére megállítani őket mindenáron. Múltbeli választásai kísértik, de megtenne mindent azért, hogy megvédje szeretteit. Trisnek Négyessel az oldalán lehetetlen feladatok sorával kell szembeszállnia, hogy feltárja a múlt igazságát.


Éjszakai hajsza (Run All Night) (16)
színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm, 2015
március 19–25., 20.00
Éjszakai-hajsza-poszter-Liam-Neesonékkal
Liam Neeson újra akcióban !  A hivatásos bérgyilkos régóta tervezi visszavonulását aki már azt fontolgatta, hogy visszavonul a szakmájától, kénytelen újra akcióba lendülni. És ez a bevetés keményebb és veszélyesebb lesz, mint eddig bármelyik munkája – pedig nem is fizet érte senki. Most saját maga a megbízója. A célpontja nem más, mint egykori főnöke, a kegyetlen bandavezér, akinek azért kell meghalnia, hogy a bérgyilkos rég látott fia élhessen. És a profi hosszú idő után úgy érzi: most az érzelmeire kell hallgatnia. Még ha az az életébe kerül is.
Európai Panoráma:
A 7. törpe (Der 7bte Zwerg) (6)

3D

62013-A-7.-torpe-Der-7bte-Zwerg---The-7th-Dwarf-poszter-3

színes, német animációs film, 87 perc, 2014
március 26.–április 1., 15:30
Csipkerózsikát egy gonosz átok évszázados álomba szenderíti, a kastély összes lakójával együtt. Csak egy szerelmes csók segíthet. A hét törpe elindul, hogy megtalálják a herceget, aki felébresztheti az alvó királyságot.


A szomszéd fiú (The Boy Next Door) (18)
színes, magyarul beszélő, amerikai thriller, 91 perc, 2014
március 26.–április 1., 17:45 | 20:00
a_szomszed_fiu_pl_hun_m
A férjétől frissen elvált Claire (Jennifer Lopez) józan ítélőképességét elveszítve egy éjszakás kalandba bonyolódik tinédzser fiának legjobb barátjával, akit Ryan Guzman alakít. A bajok akkor kezdődnek, amikor Claire megpróbál hirtelen véget vetni a fiú vonzalmának, mert attól tart, hogy Noah rajongása túl hevessé vált.
A cinemis hivatalos honlapja az alábbi linken keresztül érhető el :

http://www.cinemis.hu/m_beke.php

A filmekhez jó szórakozást kíván
Lichtenstein Raymond
filmesztéta