Kezdőlap Uncategorized

2016. Januári moziműsor

Itt az új év, új élmények, új filmek 😀

Aki még nem látta az új Star Wars eposzt az mindenekelőtt szégyellje magát, de azért január 20-ig még bepótolhatja mulasztását. Addig fogja ugyanis műsoron tartani a Művészetek Háza Uránia terme a filmet. Aki nem kíváncsi az Ébredő Erőre (remélem nincs iyen ember a városban) azoknak az alábbi filmeket ajánlom :

Aki a könnyebb műfajt szereti :

Elmentek otthonról  (12)
színes, magyarul beszélő, francia vígjáték, 93 perc, 2015
Rendező: Nicolas Benamou, Philippe Lacheau
Szereplők: Philippe Lacheau, Alice David, Vincent Desagnat, Tarek Boudali, Christian Clavier, Julien Arruti, Grégoire Ludig, David Marsais, Charlotte Gabris
A szerelmespár Sonia és Franck meghívja barátait Sonia öntelt apjának luxusszállodájába, Braziliába. És ha már a paradicsomban vannak, Franck szeretné megkérni Sonia kezét, de ehhez meg kell szereznie az apa jóváhagyását is – de ilyen barátokkal kinek kell ellenség?Egy csapásra vad parti hangulat kavarja fel az előkelő, békés üdülőhely csendes állóvízét. Amikor a csapat férfi tagjai könnyű kalandok reményében kirándulást terveznek az esőerdő mélyére, Sonia apja váratlanul a fiatalokra sózza öreg, ám nagyszájú anyját útitársnak, elvégre mi baj történhetne?

A kincs  (12)

A kincs (Comoara)

színes, feliratos, román-francia vígjáték, 89 perc, 2015
Rendező: Corneliu Porumboiu
Szereplők: Toma Cuzin, Adrian Purcărescu, Corneliu Cozmei, Radu Bânzaru, Dan Chiriac, Iulia Ciochină, Marius Coandă
Costi békés életet él: irodai munkáján és családján kívül nem sok mindent történik vele. Esténként mesét olvas kisfiának: a kedvencük Robin Hood története. Egy este váratlan látogató érkezik. A szomszéd az, aki rá akarja venni Costit, hogy együtt keressék meg a nagyapja által réges-régen elásott kincset. Costi feladata a fémdetektor bérlése: ha sikerrel járnak, a kincs fele őt illeti majd. Az eleinte hitetlenkedő férfi egyre lelkesebben veti bele magát a kincskeresésbe.

Ha Isten úgy akarja  (12)

Ha Isten úgy akarja (Se Dio vuole)

színes, magyarul beszélő, olasz vígjáték, 88 perc, 2015
Rendező: Edoardo Maria Falcone
Szereplők: Marco Giallini, Alessandro Gassman, Laura Morante, Ilaria Spada, Edoardo Pesce, Enrico Oetiker, Carlo Luca De Ruggieri
Tommaso az elismert római szívsebész magabiztos és sikeres ember. Látszólag a családi élete is renben van, leginkább pedig fiára büszke, aki az ő nyomdokain jár, hiszen orvosnak készül. Egy nap azonban váratlan fordulat történik: a fiú bejelenti a családnak, hogy félbehagyja az orvosi egyetemet, mert megváltozott az élete és pap szeretne lenni. Tommaso úgy tesz, mintha elfogadná fia döntését, de igazából őrjöng és elhatározza, hogy utána jár annak, hogy ki mosta át a fia agyát ezekkel a keresztény “dumákkal”, és ki az aki eltérítette őt az ígéretes orvosi karriertől. Tommaso tehát nyomozásba kezd, és egyre inkább olyan helyzetekbe bonyolódik, amire még ő sem gondolt?.

Gondolj rám  (16)

Gondolj rám

színes, magyar film, 2014
Rendező: Kern András
Szereplők: Kern András, Eszenyi Enikő, Majsai-Nyilas Tünde, Szilasi Blanka, Rajhona Ádám, Puskás Tamás, Börcsök Enikő, Liptai Claudia, Törőcsik Franciska, Fesztbaum Béla, Elek Ferenc, Bereczki Zoltán
Dr. Borlainak (Kern András) rutinfeladat, hogy bizonyos betegeivel közölje valamelyes tapintattal azt a rossz hírt, hogy immár csupán megszámlálható mennyiségű napjuk maradt hátra. Egy szép vagy inkább csúnya napon kollégája ővele közli a rossz hírt. A minta férj, a legszeretőbb apa, a legkedveltebb orvos ekkor ördögi tervet eszel ki: szépen magára haragítja a szeretteit, a gyerekeit, a feleségét (Eszenyi Enikő), az anyját, hogy majd ne okozzon fájdalmat nekik, amikor el kell veszíteniük. Ám amikor már mindenkit lebontott maga körül, és egy emberként azt gondolják róla, hogy egy ocsmány, önző, kibírhatatlan alak még mindig él, holott az emberi, orvosi számítás szerint már rég a temetőben kéne lennie.

Nagyfater elszabadul  (16)

Nagyfater elszabadul (Dirty Grandpa)

színes, magyarul beszélő, amerikai komédia, 102 perc, 2016
Rendező: Dan Mazer
Szereplők: Zac Efron, Aubrey Plaza, Robert De Niro, Julianne Hough, Zoey Deutch, Dermot Mulroney, Jason Mantzoukas, Adam Pally
Sosem tudhatod a nagyfater milyen extra igényekkel áll elő.Jason Kellyt (Zac Efron) egy hét választja el, hogy feleségül vegye főnöke irányításmániás lányát, és így végre társtulajdonossá váljon apósa ügyvédi irodájába, amivel megkezdődhet kiszámítható, tökéletesnek tűnő élete. Azonban ez a szépen megtervezett jövő egy csapásra veszélybe kerül, mikor Jason szabadszájú nagyapja, Dick (Robert De Niro) csőbe húzza a mit sem sejtő ifjú titánt. Dick a felesége halálát követő napon arra kéri unokáját utazzon el vele Daytonába, ahová a feleségével jártak el minden évben, és ahol éppen a Tavaszi Szünet nevű, vad partijairól híres fesztivál zajlik.

Egy tökéletes nap  (12)

Egy tökéletes nap (A Perfect Day)

színes, magyarul beszélő, spanyol film, 106 perc, 2015
Rendező: Fernando León de Aranoa
Szereplők: Olga Kurylenko, Benicio Del Toro, Tim Robbins, Mélanie Thierry, Fedja Stukan, Frank Feys, Antonio Franić
Egy háború sújtotta bosnyák faluban méretes holttest lebeg egy kút alján. A kövér férfinak az lett a veszte, hogy gyilkosai vele akarják a helyiek ivóvíz-készletét megmérgezni. A nemzetközi segélyszervezet dolgozói hamarosan megérkeznek a helyszínre, hogy kihúzzák a hullát, de a kötelük elszakad a súly alatt. Versenyfutás indul az idővel, hogy hőseink megszerezzenek minden szükséges engedélyt (és persze egy strapabíró kötelet) a katonák, a háborún nyerészkedők, a bizalmatlan helyiek és a bürokrácia között lavírozva – mielőtt a hulla megfertőzi a kút vizét. A helyzetet bonyolítja, hogy váratlanul egy bombanő (Olga Kurylenko) is csatlakozik a csapathoz, akinek korábban viszonya volt az egyik férfival.Az Oscar-díjas Benicio Del Toro és az Oscar-díjas Tim Robbins a főszereplői ennek az egyetlen őrült nap történetét elmesélő filmnek. Az Egy tökéletes nap akcióval teli road-movie, háborús film és őrült fekete vígjáték egyszerre, melyben a kiváló színészek végre komikus oldalukat is megmutatják a közönségnek.

Aki a drámákat/valós események által ihletett filmeket preferálja :

Marguerite – A tökéletlen hang  (12)
színes, magyarul beszélő, francia-cseh-belga film, 127 perc, 2015
Rendező: Xavier Giannoli
Szereplők: Catherine Frot, André Marcon, Michel Fau, Christa Theret, Sylvain Dieuaide, Denis Mpunga, Aubert Fenoy, Théo Cholbi, Astrid Whettnall
Marguerite Dumont egy rendkívül tehetős nő, aki egész életét egy dolognak szentelte, a zenének. Szenvedélye az éneklés, rendszeresen ad privát koncerteket barátainak, akik mindig örömmel fogadják, de nem az előadást, sokkal inkább annak végét. Marguerite borzasztóan énekel, de ezt senki nem meri neki elmondani, ezért Ő abban a hitben él, hogy kiváló előadó, így elhatározza, megmutatja “tehetségét” az egész világnak.

A kórus  (12)
(Boychoir)

A kórus (Boychoir)

színes, feliratos, amerikai film, 103 perc, 2014
Rendező: François Girard
Szereplők: Dustin Hoffman, Kathy Bates, Debra Winger, Kevin McHale, Eddie Izzard, Josh Lucas, Garrett Wareing, River Alexander
A 11 éves Stet nehéz időszakát éli, amit tovább nehezít édesanyja váratlan halála. A fiú zabolázatlan természete mögött tanára azonban látja a tehetséget. Stet-nek fantasztikus énekhangja van, azonban tehetsége kibontakoztatásához szükség lenne számára a megfelelő képzésre, amit az ország első számú amerikai fiúkórusában kaphat meg. A Nemzeti Fiúkórus Akadémia vezetője is látja benne a tehetséget, és a bentlakásos iskolában igazi mentorává válik a fiatalnak. Előtte azonban még a fiúnak meg kell békélnie életével, és megtalálnia a közös hangot a tanárával.

Ég és jég között  (6)

színes, feliratos, francia dokumentumfilm, 89 perc, 2015
Rendező: Luc Jacquet
Szereplők: Claude Lorius, Jacques-Yves Cousteau
Az Oscar-díjas Pingvinek vándorlása rendezőjének, Luc Jacquet új dokumentumfilmje
a globális felmelegedésről szól. Történetének főszereplője, Claude Lorius, aki egész életét a sarkkutatásának, és a globális felmelegedésnek szentelte. Először 1956-ban, kalandvágytól vezérelve jelentkezett egy sarkköri expedícióra, és az Antarktisz varázslatos világa egy életre rabul ejtette a szívét. 1984-ben egy kutatócsoport tagjaként mintát vett az első jégkorszak jegéből. Lorius akkori kutatási eredményeitől kezdve vált a globális felmelegedés szószólójává. Több mint 20 expedícióban vett részt, számtalan kitüntetésben részesült, s a téma legnagyobb szaktekintélyeként osztja most meg aggályait a Föld jövőjével kapcsolatban. Mindezt az Antarktisz páratlan felvételeivel, archív felvételek sorával illusztrálja az Ég és jég között, ami a téma eleddig legalaposabb, legátfogóbb dokumentumfilmje.
A Lovasíjász  (6)

A Lovasíjász

színes, magyar dokumentumfilm, 115 perc, 2015
Rendező: Kaszás Géza
Január 26-án a filmet követően közönségtalálkozó a filmrendezőjével a Művészetek Háza kávézójában !!!

A hónap legjobb filmje :

A szoba  (16)

A szoba (Room)

színes, feliratos, ír-kanadai film, 118 perc, 2015
Rendező: Lenny Abrahamson
Szereplők: Brie Larson, Jacob Tremblay, Sean Bridgers, Sandy McMaster, Matt Gordon, Amanda Brugel, Joe Pingue
Az ötéves Jack számára a Szoba maga a világ. Itt született, és Anyával együtt itt eszik, játszik, alszik és tanul. Ám ötödik születésnapja után Anya közli vele, hogy a világ a szobán kívül folytatódik, és ideje megtapasztalni azt, ami a falakon túl van. Ehhez azonban tervre és szökésre van szükség, amit Jack-nek egyedül kell megtennie. Jack pedig kezdi megérteni, hogy a Szoba igazából börtön volt, ők pedig fogvatartottak benne. Amikor pedig végre szabadok lesznek Jack és Anya számára is új élet kezdődik. Olyan, amire egyikük, és családtagjaik sem készültek fel.

A családosok a következő kínálatból böngészhetnek :

Snoopy és Charlie Brown – A Peanuts film  (6)
Rendező: Steve Martino
Charlie Brown, a világ talán legismertebb, legkerekebb fejű lúzere, a kisiskolás, akinek soha, semmi sem sikerül, belevág élete legnagyobb, legkockázatosabb vállalkozásába: meg akarja szólítani az osztályukba érkezett új lányt. Próbálkozását izgalmas és fordulatos kalandok kísérik: osztálybuli, táncverseny, jéghoki, a Háború és béke egy különösen vastag változat, valamint egy titokzatos módon tökéletesre sikerült dolgozat is része a hajmeresztő történetnek – miközben Charlie kutyája, Snoopy légi csatába keveredik ősi ellenségével, minden pilóták legveszélyesebbikével, a Vörös Báróval.

A fiú és a szörnyeteg  (12)

A fiú és a szörnyeteg (Bakemono no ko)

színes, feliratos, japán animációs film, 119 perc, 2015
Rendező: Mamoru Hosoda
Egy fiatal fiú egyedül kóborol Tokió utcáin. Váratlanul egy különös lénnyel találkozik, egy medveszerű harcossal, aki egy párhuzamos világból érkezett, hogy tanítványt találjon magának. A fiú követi a mogorva szörnyeteget a fantasztikus világba, amelyből az érkezett, hogy hosszú évek munkájával a nyomdokaiba léphessen.Mamoru Hosoda legújabb filmje méltó a japán alkotó korábbi filmjeihez, melyek az elmúlt tíz évben rendre az Anilogue fesztiválon debütáltak. A fiú és a szörnyeteget hazájában már több mint hárommillióan látták.

Száva – A szív harcosa  (6)

Száva – A szív harcosa (Savva. Heart of the Warrior)

színes, magyarul beszélő, orosz családi animációs film, 85 perc, 2015
Rendező: Maksim Fadeev
Egy távoli vidéken egy kis erdei faluban éldegél Száva, a 10 éves fiúcska az édesanyjával. A vidék egykor a fehér farkasok védelme alatt állt, de mikor az állatok az emberek ellen fordultak, egy varázsló átokkal sújtotta őket, amit csak egy hős lovag tud megtörni. Egy nap hiénák támadnak a lakókra, de a vakmerő Szávának sikerül elmenekülnie a vadonba. Itt találkozik az utolsó farkassal, Hómancs, aki szerint a hegyekben élő hatalmas erejű varázsló egyik rettenthetetlen harcosa képes lenne megmenteni Száva faluját és kiszabadítani a foglyul ejtett lakókat, köztük a fiú édesanyját is.Száva és Hómancs elindulnak, hogy megtalálják a lovagot, ám ehhez keresztül kell verekedniük magukat a gonosz három fejű majomkirálynő, Mama Jozee hadseregén. Izgalmas útjuk során új társakra lelnek a vicces, rózsaszínű teremtmény, Pöfi és a elvarázsolt francia báró, Puszedli személyében. Mindannyiukat egy cél vezérli: hogy segítséget kérjenek a varázslótól. A barátok ráébrednek, hogy együtt olyan erő birtokában vannak, amivel képesek legyőzni bármilyen gonosz hatalmat. Mindeközben Száva is felfedezi önmagábán azt az elszánt, bátor lovagot, aki megmentheti az egész világot. Mert ha teljes szívéből hisz a győzelemben, semmi sem állíthatja meg.

Breki, a békakirályfi  (6)

Breki, a békakirályfi (Ribbit)

színes, magyarul beszélő, amerikai családi animációs film, 88 perc, 2014
Rendező: Chuck Powers

Aki egy kis kalandra vágyik, az az alábbi alkotásban merülhet el :

A tenger szívében  (12)
Rendező: Ron Howard
Szereplők: Chris Hemsworth, Cillian Murphy, Brendan Gleeson, Ben Whishaw, Benjamin Walker, Michelle Fairley, Charlotte Riley
A természet visszavág. Egy feldühödött, óriási ámbráscet a Csendes óceán déli részén rátámad az Essex nevű amerikai bálnavadászhajóra, és a 238 tonnás vitorlás elsüllyed. A húsztagú legénység három csónakban vág neki a végtelen víznek. Félnek, hogy az útjukba eső szigeteken kannibálokkal találkoznak, ezért a Dél-Amerikai partot veszik célba. 3000 mérföldnyi út áll előttük.

A visszatérő  (16)

A visszatérő (The Revanant)

színes, magyarul beszélő, amerikai kalandfilm, 156 perc, 2015
Rendező: Alejandro González Inárritu
Szereplők: Tom Hardy, Leonardo DiCaprio, Domhnall Gleeson, Will Poulter, Paul Anderson, Lukas Haas, Brendan Fletcher
A visszatérő megtörtént események alapján készült. Magával ragadó, hátborzongató film egy férfi küzdelméről, a minden rettenet ellenére legyőzhetetlen élni akarásról és a teljes esélytelenséggel is dacoló emberi szellemről. Hugh Glassra (Leonardo DiCaprio) a még feltérképezetlen amerikai vadonban rátámad egy medve: vadászcsapata többi tagja halottnak hiszi, és magára hagyja az áldozatot, társa, John Fitzgerald (Tom Hardy) pedig szándékosan tagadja meg a segítséget. Glass hihetetlen erőfeszítéssel dacol a természet és az ember kegyetlenségével. Őrületes kalandokat él túl, egymaga vág keresztül hegyen, erdőn, folyón és hómezőn, hogy visszatérjen a családjához.

A romantika kedvelői sem maradnak film nélkül :

Az én Szerelmem  (16)

Az én Szerelmem (Mon roi)

színes, feliratos, francia romantikus film, 124 perc, 2015
Rendező: Maiwenn Le Besco
Szereplők: Emmanuelle Bercot, Vincent Cassel, Louis Garrel, Isild Le Besco, Patrick Raynal, Yann Goven, Paul Hamy
Tony (Emmanuelle Bercot) súlyos síbalesetet szenved. Az elhúzódó rehabilitáció során felidézi intenzív szerelmi viszonyát férjével, élete szerelmével, Georgio-val (Vincent Cassel). A traumatikus kapcsolat feldolgozásában lábadozó betegtársai és nem kevés önirónia is segítségére lesznek. Tony nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is a gyógyulás útjára szeretne lépni.

Ki szereti Quentin Tarantinot ? 😀

Az aljas nyolcas  (16)

Az aljas nyolcas (The Hateful Eight)

színes, magyarul beszélő, amerikai western, 182 perc, 2015
Rendező: Quentin Tarantino
Szereplők: Major Marquis WarrenSamuel L. Jackson John RuthKurt Russell Oswaldo MobrayTim Roth Daisy DomergueJennifer Jason Leigh Chris MannixWalton Goggins Joe GageMichael Madsen Six-Horse JudyZoe Bell Sandy SmithersBruce Dern O.B JacksonJames Parks Jody, Channing Tatum
Az Aljas nyolcas főhősei sokat próbált fejvadászok, akik az amerikai polgárháborút követő időszakban találkoznak egymással Wyoming erdős vidékein. Egy kemény hóvihar elől menekülve kénytelenek egy helyen meghúzni magukat, a kényszerű összezártság eredménye pedig ármány és intrika. Vajon túlélik-e a vihart az egymás megtévesztésével és átverésével boldogulni próbáló hét(nyolc)próbás gazemberek?

A fantasztikus filmek szerelmesei sem maradhatnak otthon :

Az 5. hullám  (12)

Az 5. hullám (The 5th Wave)

színes, magyarul beszélő, amerikai fantasztikus thriller, 111 perc, 2016
Rendező: J Blakeson
Szereplők: Chloe Grace Moretz, Nick Robinson, Maika Monroe, Liev Schreiber, Maria Bello, Maggie Siff, Ron Livingston, Tony Revolori
Sötétség. Rombolás. Járvány. Invázió. És ez csak a kezdet. Eddig négy hullámot kellett kibírniuk a Föld lakóinak. Az idegenek nem kérdeznek, nem magyaráznak. Megfosztják az emberiséget az energiájuktól, a földdel teszik egyenlővé a városaikat, betegségeket küldenek rájuk, és támadásba lendülnek. De a legrosszabb még hátravan. Az érkezők emberi alakot tudnak felvenni. Így már a legyőzöttek közötti bizalomnak is vége, senki nem tudhatja, hogy embertársa nem az ellenség ügynöke-e. Egy kamaszlány azonban nem törődik azzal, hogy semmi esélye. Amikor elrabolják az öccsét, a nyomába ered, és makacs elszántsága minden támadót meglep. Reménytelen, őrült harca során egy srác az egyetlen segítsége. Csak az nem biztos, hogy ember-e egyáltalán.

Külön felhívom a figyelmet a Béke-Art terem Woody Allen retrospective sorozatára, ahol régi nagy klasszikusokat fognak vetíteni a mestertől.  Erről legközelebb részletesen is írni fogok.

Részletes program, jegyrendelés infók : http://www.cinemis.hu/a_nyito.php

A Cinema Cityt kedvelő közönség az alábbi honlapon tájékozódhat az aktuális filmekről : http://cinemacity.hu/Miskolc#

Mindenkinek jó szórakozást kíván
Lichtenstein Raymond
filmesztéta