Kezdőlap Uncategorized

2019-ben is „keverni kell a kártyákat” – szezonnyitó sajtótájékoztató a Miskolc Steelers-nél

Szezonnyitó sajtótájékoztatót tartott kedden a Miskolc Steelers. Elhangzott: egységes, egyensúlyban lévő, ugyanakkor a helyzethez alkalmazkodó, kiszámíthatatlan ellenfél akar lenni az Acélcsapat a 2019-es Maker’s Mark HFL-szezonban (azaz a magyar amerikaifutball-bajnokság elitligájában), amely e hétvégén indul.

Elsőként a negyedik éve Miskolcon játszó, harmadik szezonban vezetőedző Meechie, azaz Eaton Demetrius Lamar beszélt. Arról, hogy „az egyetemen a negyedik a végzős év (az USA-ban – a szerk.), akkor szokták megnyomni a fiúk”. Ugyanakkor a kötelező óvatosság jegyében hozzá is tette: kompetitív sportról lévén szó, „semmi sem biztos”. Bármikor közbejöhet sérülés, vagy számunkra kedvezőtlen bírói döntés – fogalmazott.
A tréner mellett máris szót kapott a legfrissebb újonc, a varsói születésű, de fiatal kora dacára már négy ország bajnokságában – legutóbb Finnországban – megfordult elkapó, Andy Misiuro. Mint mondta, tegnap a hét első napján érkezett a borsodi megyeszékhelyre, érzékeli, hogy jó csapatba került, s bár az elmúlt évekbeli remek WR-elődeit saját szemével nem láthatta, mindent megtesz, hogy az örökükbe lépjen.

Ismét Meechie-hez érkezett kérdés ezután: milyen játékmódra számíthatnak a Steelers-drukkerek, amelyek a 2016-17-18-as szezonokban láthattak „verhetetlennek” tűnő csapatot éppúgy, mint az esélytelenségét győzelemre váltó gárdát; pass-heavy offense-t egyszer, csupa futást másszor. A vezetőedző úgy reagált, van egy alap-elképzelése, melyik riválissal szemben mi vezethet eredményre – a ez változhat, és változnia is kell, mert sok múlik a személyeken, az éppen előrelépő játékosokon, ki játszhat adott meccsen és milyen az ellenfél. „Keverni kell a kártyákat.”

Andre Whyte következett, az előző bajnokság felülmúlhatatlan futókirálya, aki ugyebár 2018-ban közel 1100 yarddal zárt (kilenc mérkőzésen). Mint kiderült, immár egyre jobban bevonják őt a támadósor felkészítésének munkájába is. A maga részéről legfontosabb edzői elvnek az egyensúly megteremtését tartja. És „kitölteni az előző idényből maradt réseket”. Sok játékosnak sikerült erre a tavaszra új pozíciót találniuk – árulta el, majd kérdésre válaszul elmondta, nem váratlan, ha a következő hónapokban rendre célponttá válik majd a rivális defense-ek szemében, erre természetesen felkészült.

Ukrán csapat is szerepel az aktuális esztendőben a HFL küzdelemsorozatában: a kijevi Kyiv Capitals. A miskolciak számára nem lesz ismeretlen a várható játékstílusuk, mentalitásuk, hiszen ahogy a vezetőedző utalt rá, itt is évek óta szerepelnek ukrán idegenlégiósok, akik révén ismerős lehet a hazájukra jellemző mentalitás. „Kemény játék”. És mint Meechie előrevetítette, már a másik nagy ellenfél, a Budapest Wolvesszal szembeni párharc is látványos mérkőzést ígér, a múltbeli tapasztalatok alapján. Mint ismeretes, a fővárosi Farkasokkal épp most vasárnap, a nyitófordulóban küzd meg az Acélcsapat (Székesfehérváron, április 7-én, déli 12 órai kezdéssel). „Ők is építgették az elmúlt években a csapatukat, ahogy mi is a miénket. És ahogy fejlődik általában is a magyarországi amerikaifoci, akár belátható időn belül az első profi bajnoksággá válthat Európában.”

A legfontosabbat tehát ismételjük meg: Farkasok – Acélcsapat derbivel indul a felek számára a Hungarian Football League 2019-es sorozata (hivatalos nevén a Maker’s Mark HFL).
Budapest Wolves – Miskolc Steelers, április 7., 12 óra
Székesfehérvár, First Field, Takarodó út 3.

A HFL menetrendje:

HFL2019menetrend