Kezdőlap Uncategorized

Négy nap, hat ország, tíz táncelőadás – Jön a Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál!

Harmadik alkalommal várja a Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál a tánc szerelmeseit a Miskolci Nemzeti Színházban. Az április 24-27. között zajló találkozóra a Miskolci Balett neves külföldi és hazai alkotókat, együtteseket hívott meg idén is, akiknek színvonalas produkciói a kortárstánc legújabb trendjeit, különleges irányait képviselik, így az érdeklődők egy sűrített képet kaphatnak a kortárstánc mai világáról.

Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója szerint a legfontosabb cél, hogy tartalommal töltsük meg a fesztivált. – Miskolc egyedülálló az országban, hiszen itt egy fesztiválon öt-hat ország legjobb táncművészei és produkciói gyűlnek össze. Úgy gondolom, a városban igazán szinergikusan működik együtt a kulturális szféra, ennek a táncfesztivál pedig komoly alappillére, melyre bármelyik európai nagyváros büszke lehetne – fogalmaz Béres Attila.

– Az előző évekhez hasonlóan idén is igyekeztem úgy válogatni a hazai és európai táncélet résztvevőiből – görög, finn, cseh, litván, horvát -, hogy érdekes és izgalmas programokat tudjunk összeállítani, amik felkeltik a miskolciak érdeklődését – mondja Kozma Attila, a Miskolci Balett és a Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál művészeti vezetője.

Hozzáteszi, Miskolcon már harmadik alkalommal jelentkezünk nemzetközi fesztivállal a Tánc világnapjához kapcsolódóan. A repertoár kialakításánál idén is a műfaj sokszínűségének bemutatása volt a cél. – Sokszínű, különböző tánc-technikai és színházi felfogással bíró alkotók és előadóművészek igyekeznek meggyőzni a nézőket arról idén is, hogy a tánc érdekes, izgalmas műfaj – foglalja össze a művészeti vezető. Kiemeli, a táncfesztivál egy „nulladik” nappal indít, egy héttel a négynapos rendezvény előtt. – Az Egyesült Államokból érkezik hozzánk április 16-án a houston-i Fly Dance Company, akik Amerika után végigturnézták Nyugat-Európát, és most Miskolcon is megmutatják és át is adják tudásukat, hiszen az előadás után kétnapos kurzust tartanak a hip-hop iránt érdeklődők számára – hangsúlyozza Kozma Attila.

Az idei programban a hazai táncélet nagyjai mellett görög, finn, cseh, litván és horvát együttesek is bemutatkoznak. A fesztivál négy napja alatt rendkívül sokszínű programra készülhetnek a nézők, hat ország 10 produkciója vendégszerepel Miskolcon.

A fesztiválprodukciók mellett több kísérőprogrammal is készül a színház. Április 26-án a Magyar Táncművészek Szövetsége kihelyezett ülést tart Miskolcon. Betekintést engedünk a kulisszák mögé is: az érdeklődők a Szentivánéji álom nyílt próbáján képet kaphatnak arról, hogyan készül egy táncelőadás, valamint beszélgethetnek az alkotókkal. Az előző évek hagyományát folytatva a Nagyszínházban Éder Vera fotós kiállítása látható a fesztivál ideje alatt, amely ismét új arcát mutatja meg a Miskolci Balett tagjainak. A Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál előadásai után közönségtalálkozóra várják a nézőket, így lehetőség nyílik személyesen találkozni és beszélgetni az alkotókkal.

A szervezők nagy szeretettel várnak minden kedves nézőt és résztvevőt a Horizont Fesztiválra, ahol a mai hazai és nemzetközi táncélet kiemelkedő együttesei oszthatják meg munkáikat a miskolci közönséggel és egymással!

A részletes fesztiválprogram megtekinthető az alábbi linken: https://mizuborsod.hu/?event=horizont-nemzetkozi-kortarstanc-fesztival