Kezdőlap Uncategorized

Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy! – Ma van a víz világnapja

A víz világnapja 1993 óta ismétlődő esemény. Minden év március 22-én ünnepelik meg világszerte. A világnapnak a célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvíz készletek veszélyeztetettségére.

A nap jó alkalom arra, hogy megálljunk és elgondolkodjunk azon, miről is szól ez a nap? A 2019-es év szlogenje a ‘Vizet mindenkinek’ lett.

A jelszó tökéletesen érzékelteti, hogy milyen nagy kihívás ma a világban, hogy minden egyes ember számára elérhető legyen a víz.

A friss statisztikai adatok szerint a Föld lakóinak ötöde él vízhiányos területeken. Ezeken a helyeken olyan mértékű a szárazság, hogy sem az emberek, sem az állatok, növények nem jutnak elegendő vízhez. Ezáltal a növény és állattenyésztés korlátozott, amiből pedig egyértelműen következik, hogy az ott élők nem jutnak elegendő élelemhez sem. A tiszta ivóvíz, a helyes higiéniai gyakorlat, WC használat, kézmosás, csatornázás elengedhetetlen az élethez, a betegségek megelőzéséhez és a gyermekek egészséges fejlődéséhez.

Égetően fontossá vált a vizes élőhelyek megóvása globálisan. Európában és hazánkban is kiemelten fontos ez a feladat, hiszen az éghajlatváltozás következményeként a természeti katasztrófák gyakorisága 35 év alatt több mint a duplájára nőtt. A katasztrófák 90%-a a vizekhez kötődik – a jövőben pedig még több extrém időjárási eseményre számíthatunk.

Nem csak a jelenünk hanem a gyermekeink, az eljövendő generációk sorsa múlhat azon, hogy miképp gazdálkodunk a Földön meglévő vízkészleteinkkel, hogyan óvjuk és hasznosítjuk vizeinket.