Kezdőlap Uncategorized

A 14. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjazottjai

WESTERN, A ZÉRUS GYÁR, WELCOME ÉS A TRANSZFER: A 14. JAMESON CINEFEST DÍJAZOTTAI

DSCN7734 DSCN7731 DSCN7730 DSCN7764

A Western nyerte a legjobb filmnek járó Pressburger-díjat a 14. Jameson Cinefesten, a zsűri indoklása szerint “a rendező, Valeska Grisebach az otthonkeresés és a két különböző kultúra közötti kommunikáció nehézségeit boncolgatja érzékenyen és kellő iróniával.” A fesztivál másik fődíját, a Zukor-díjat a portugál A zérus gyár nyerte, az indoklás szerint “a film egy újszerű dramaturgiával és friss filmnyelvi megoldással közelítette meg témáját. Több szempontól és árnyaltan vizsgálta munkavállalók és munkaadók ősi és öröknek tűnő szembenállását.” Jurik Kristófot tüntették ki a Dargay-díjjal, mely legígéretesebb pályakezdő animációs filmesnek jár, A transzfer lett a legjobb kisjátékfilm, és Dudás Balázs Welcome című filmje lett a legjobb a CineNewWave zsűrije szerint. A közönségdíjat A bosszú angyala nyerte.

A teljes lista indoklásokkal itt olvasható:

Pressburger Imre díj: Western,
Rendező: Valeska GRISEBACH
DSCN7770

Ez a poszt-western nagyon organikus miközben intenzív hatást kelt. Konzekvens és érett módon vegyíti a dokumentarista és fikciós stílust. Az egyszerűségében is rendkívül meggyőző Meinhard Neumann által megformált magányos de mély és komplex karakter megpróbál csatlakozni egy kis békés közösséghez. A Western főhőse megpróbálja áttörni a falat kelet és nyugat között. E folyamat során meglepően érzékeny döntéseket hoz, amik mélyen megérintettek minket. A téma rendkívül fontos és aktuális. A rendező, Valeska Grisebach az otthonkeresés és a két különböző kultúra közötti kommunikáció nehézségeit boncolgatja érzékenyen és kellő iróniával, még a műfaj iránt is.

Zukor Adolf díj: A zérus gyár / The Nothing Factory,
Rendező: Pedro PINHO

Bár a Zérus gyár című filmet kicsit hosszúnak tartjuk de a történetben felvetett probléma nagyon fontos és releváns az egész világon. Ezt a film egy újszerű dramaturgiával és friss filmnyelvi megoldással közelítette meg. Több szempontól és árnyaltan vizsgálta munkavállalók és munkaadók ősi és öröknek tűnő szembenállását. A film tele volt meglepetésekkel és humorral a téma komolysága ellenére. Mindnyájunkat megérintett a filmben látott színészi játék természetessége és őszintesége, nagyon autentikusnak és helyénvalónak találtuk.

Legjobb kisjátékfilm: A Transzfer / The Transfer,
Rendező: Michael GRUDSKY
DSCN7762

A nemzetközi versenyprogram tele volt különleges, társadalmi kérdésekre érzékeny filmekkel, azonban ez a kisfilm tudott hosszában és hitelességében a legjobb kivonattal fogalmazni aktuális kérdésekről és kortól, országtól függetlenül átélhetővé emelni azt.

Dargay Attila díj – A magyar animáció ifjú tehetsége:
Jurik Kristóf
DSCN7757

Kiemelkedő, nagyon ígéretes tehetség, akinek eddigi eredményein túl azt is figyelembe vette a zsűri, hogy – Dargay Attila szellemében – képes gyerekeknek szóló produkciókban aktív szerepet vállalni.

CineNewWave díj: Welcome ,
Rendező: DUDÁS Balázs
DSCN7755

A zsűri több hosszabb beszélgetést követően egyhangú döntést tudott meghozni. Fontos volt számunkra, hogy a győztes alkotás nem csak, mint filmalkotás legyen profin kivitelezett, hanem történetét tekintve hitelesen foglalkozzon aktuális problémákkal. A film legkiemelkedőbb részének a castingot és színészi játékot tartottuk. A zsűri a filmet nem csupán a magyar blokk legizgalmasabb alkotásának tartotta, hanem az egész fesztivál legjobbjának.

CineNewWave kategória különdíja, a „Legszebb képi világért” járó díj:
Földiek / Earthly People , Rendező: FREUND Ádám
DSCN7753

Art Mozik Nemzetközi Szövetsége zsűrijének díja:
A Ciámbra, Rendező: Jonas CARPIGNANO
DSCN7752

A CICAE Zsűri olyan filmet szeretett volna választani, amely alkotásként is megállja a helyét és aktuális problémát mutat be. A választásunk Jonas Carpignano filmjére az A Ciámbra-ra esett, amely egy Calabria-i roma család mindennapjait mutatja be egy fiú perspektívájából , aki nem csak a családban keresi a helyét, de az életben is. A történet olyan emberekről szól, akik életét látnunk kell. A film nem foglal állást, hogy ki a jó és ki a rossz a társadalmunkban, azt mutatja meg, hogy az emberi lények emberi lények, akiknek fel kell nőniük, át kell érezniük a félelmet, akiknek kezelniük kell az előítéleteket és akiknek problémáik vannak, amelyeket meg kell oldani. És számít, hogy honnan jöttél. Annak ellenére, hogy mindez lehangolónak tűnik, ez a film mégis reményt ad. Hisszük, hogy a jövőnk a gyermekeink kezében van és, hogy az „emberi jogok” nemcsak egy kifejezés, de meg is kell élnünk őket.

 

FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) zsűri díja:
COLUMBUS , Rendező : KOGONADA

Kogonada nyugodt tempójú filmje megmutatja, hogy az építészet filmes megjelenítése hogyan képes kapcsolatot teremteni a szereplőkkel és tükrözni érzéseiket. A Columbus erényei finoman bomlanak ki a statikus képekből, amelyek látszatra egyszerűek, ugyanakkor magas szinten stilizáltak minden egyes képkivágásban.

A Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díja: Szívritmuszavarok / Arrhythmia,
Rendező: Boris KHLEBNIKOV

Oleg és Katya fiatal elkötelezett orvos házaspár, de a férfi sokat iszik, a nő pedig csalódott a kapcsolatukban. A pár krízisben, és mégis szerelemben él egyszerre. A film kérdéseket tesz fel a fikció és a dokumentarizmus eszközeivel mindennapi élethelyzetekben, az emberi élet értékéről és méltóságáról, mindezt pénzügyi gondok között. Az Arrythmia/Szívritmuszavarok humorral és érzékenységgel mutatja meg, hogy mindig érdemes az igazunkért harcolni, és talán a legfontosabbat, hogy a szeretet mindenre választ ad..

 

Életműdíj: Jiří Menzel

Az európai mozi nagykövete: Magdaléna Vášáryová

Közönségdíj: A bosszú angyala / M.F.A. , Rendező: Natalia LEITE
DSCN7743 DSCN7741   DSCN7737 DSCN7739

Jövőre újra találkozunk!

Szöveg: CineFest
Fotó: Mizu Miskolc