Kezdőlap Uncategorized

CineFest filmajánló – A CIAMBRA

Cigány szociodrámába oltott coming-of-age sztori, amely még a migráns témát is boncolgatja. Tuti fesztivál kedvenc téma, igaz ?

A filmet a hazai olasz premiert követően napra pontosan 2 héttel, azaz 2017.09.14én este láthatta a magyar közönség a CineFesten, Miskolcon. A fesztivál talán eddigi legjobb darabja volt! Kalábria cigány kommunája akár hazánkban is lehetne, ugyanazok a problémák, ugyanaz a nyomor és kilátástalanság van itthon is bármely roma szegregátumban, mint a Ciambra-n! A film az első negyedórában kendőzetlenül mutatja be a cigány bűnözést az áramlopástól kezdve, a kocsifeltörésen át, a betörésig. Majd ott folytatja, ahol abbahagyja. Újabb kocsik, újabb lopások, betörések, stb… A kisgyerekek cigiznek, isznak és úgy káromkodnak, hogy még Mucsi Zoli is elszégyellné magát, ha hallaná. Dokumentarista módon ismerhetjük meg a főszereplő cigány családot, Tauroékat, akik (kapaszkodjatok meg!) ÖNMAGUKAT játsszák a filmben!

pio
A 14 éves Pio kényszerből lesz a kenyérkereső férfi a családban
Nem díszlet város, a Ciambra valós cigány gettó  Kalarbriában
Nem díszlet város, a Ciambra valós cigány gettó Kalabriában

Az olasz-amerikai rendező, Jonas Carpignano immáron 3. alkalommal csatlakozik a kis Piohoz és kalauzol bennünket filmről-filmre, sztoriról-sztorira. 2014-ben még csak egy kisjátékfilm keretén belül, 2015-ben a Mediterranea egyik mellékszálaként, és most 2017-ben mondhatni ez utóbbi film spin-offjaként készítette el a Ciambra-t. Ultrarealisztikus, felkavaró, őszinte és nyers. Vajon mennyi lehet benne az “igaz történet” és mennyi a forgatókönyv író fantáziája? Csak bízni tudok benne, hogy a kis Pio a való életben nem azt a sorsot választja, amit a film végén az általa eljátszott karakternek szánt a forgatókönyv. De vajon a való világban van más választása???

Balra a direktor úr, jobbra egy szereplő, háttérben a nyomor
Balra a direktor úr, jobbra egy szereplő, háttérben a nyomor


Vajon itthon mikor fog készülni egy ilyen bátor alkotás?

Előzetes:

Aki kihagyta a premiert azok feltétlen nézzék meg 15-én pénteken 16 órától az ismétlést. Fontos film!

EREDETI CÍMA Ciambra
ANGOL CÍMA Ciambra
RENDEZŐJonas Carpignano

Az amerikai rendező 1984-ben született New Yorkban.

FILMOGRÁFIA2015. Mediterranea 
2012. A Chj?na (Short)

2011. Bayou Black (Short)
2010. Resurrection Man (Short)
GYÁRTÓ ORSZÁGOlaszország, USA, Franciaország, Németország, Svédország, Brazília
PRODUCERJon Coplon,
Paolo Carpignano,
Ryan Zacarias,
Gwyn Sannia,
Rodrigo Teixeira,
Marc Schmidheiny,
Cristoph Daniel.
Executive producer: Martin Scorsese
KÉSZÍTÉS ÉVE2017
FORGATÓKÖNYVÍRÓJonas Carpignano
OPERATŐRTim Curtin
VÁGÓAffonso Gonçalves
VETÍTÉSI IDŐ120 min
FORGALMAZÓLuxbox
SZEREPLŐKPioAmato,
Koudous Seihon,
Damiano Amato
RÖVID TARTALOMPio Amato Calabria egyik kis roma közösségében, a Ciámbrában él és már nagyon szeretne felnőni. Tizennégy éves, iszik, cigizik és azon kevesek közé tartozik, akik könnyen megtalálják a hangot mindenkivel – a helyi olasz maffiózókkal, az afrikai bevándorlókkal és persze a többi cigánnyal is. Pio kiskutyaként követi bátyját, Cosimót, igyekszik megtanulni tőle az utca törvényeit. Amikor Cosimót letartóztatják, Pio elhatározza, hogy bebizonyítja, képes helyettesíteni bátyját. Hamarosan azonban nehéz döntést kell hoznia, amiből kiderül, valóban készen áll-e arra, hogy férfi legyen.

Lichtenstein Raymond
filmesztéta