Kezdőlap Uncategorized

A Civilek Napját ünnepeltük február 1-jén

A Civilek Napját minden év február 1-én ünnepeljük. E napon a polgárok önszerveződése, valamint a civil szervezetek által az emberek és közösségek érdekében végzett szolgálata előtt tisztelgünk. Az alapítványok, egyesületek munkájával naponta találkozunk, az általuk végzett szolgálat hasznát is naponta érzékeljük. Legfeljebb nem gondoljuk át, hogy kik állnak az iskolai kirándulások, a települési ünnepek, a jótékonysági kezdeményezések, a sportolási, kulturális, szabadidős lehetőségek mögött. Gyakran az civilek munkája által fordulnak jobbra az emberi sorsok és válik élhetőbbé a világunk.

Az ünnep időpontja egybe esik annak az időszaknak a kezdetével, amikor a civil szervezetek jelentékeny része elindítja a SZJA 1% felajánlására szóló kampányát. A figyelemfelkeltés különösen fontossá vált, hiszen országosan több tízezerrel, csak a megyében pedig 6 333 fővel csökkent a 2016. évhez képest azok száma, akik a 2019. évben felajánlották az adó 1%-ot valamely civil szervezet javára. Hangsúlyozni kell, hogy a felajánlók számának csökkenése nem az ország vagy a megye gazdasági helyzetéhez köthető. A foglakoztatás a megyében növekedett, tavaly már 271 ezer fő dolgozott a megyében. A jövedelmi helyzet is javult. A felajánlók száma az adózás rendjének egyszerűsödése miatt következett be. Az emberek egyszerűen túl kényelmesek ahhoz, hogy a NAV által elkészített adó bevallás mellett elektronikusan, postai úton vagy személyesen eljárva rendelkezzenek a civil 1%-ól. Ezért is kérünk mindenkit, szánják rá pár percnyi időt és rendelkezzenek az adójuk sorsáról!

A következő hónapok más szempontból is fontosak a civil szervezeteknek. A civil szervezetek működését támogató Nemzeti Együttműködési Alap testületi tagjainak mandátuma idén lejár. A több mint 7,7 milliárd forint felhasználásáról döntő NEA Tanácsban és a NAE öt szakmai kollégiumában jelenleg egyetlen tag sincs a megyéből. Különösen fontos, hogy a térség végre képviseletet kapjon ezekben a kollégiumokban, hogy a megye problémái és speciális helyzete érvényre juthasson.

A bejelentkezést és jelöltállítást az ERKE-B.-A.-Z Megyei Civil Információs centrum is segíti, hangzott el a sajtótájékoztatón.