Kezdőlap Uncategorized

A Győri kapu közlekedéséről beszélgettek a Kapuzörgetők

A közelmúltban Mozdulj Győri kapu! címmel hajtottak végre akciósorozatot a Kapuzörgetők. A rendezvények a helyi közösségek (sportklubok, egyesületek), intézmények és aktív lakosok bevonásával valósultak meg.
A képen a következők lehetnek: 1 személy, állás, fa, túra/szabadtéri és természetA képen a következők lehetnek: egy vagy több ember, fa, cipők, kosárlabdapálya, égbolt és túra/szabadtériA képen a következők lehetnek: egy vagy több ember, fa, fű, gyermek, növény, túra/szabadtéri és természetA képen a következők lehetnek: 8 ember, , mosolygó emberek, kerékpár, fa és túra/szabadtériA képen a következők lehetnek: egy vagy több ember, sportoló emberek, fa, fű, égbolt, túra/szabadtéri és természet
Az eseménysorozat azt a célt is szolgálta, hogy a játékok, ügyességi vetélkedők és szabadidős sportok közösségben történő gyakorlása révén könnyen szövődhetnek illetve erősödnek ismeretségek a Győri kapuban élők között. A számos programnak hála fellendült a városrészben pl. a sakk-klub élete, valamint az asztalitenisz kedvelői is új lehetőséggel ismerkedhettek meg.
A képen a következők lehetnek: 1 személy, ülés, sakk és asztalA képen a következők lehetnek: egy vagy több ember, asztal, nappali és belső tér
Ehhez a programhoz kapcsolódott a terület közlekedésbiztonsági bejárása és bebiciklizése is.

A képen a következők lehetnek: 3 ember, álló emberek és túra/szabadtériA képen a következők lehetnek: 8 ember, , mosolygó emberek, fa, kerékpár, túra/szabadtéri és természet

Az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület – amely szervezet a Kapuzörgető program létrehozója –   egy fórummal zárta a témát, amelyre 2019. november 14-én az Ifjúsági Házban került sor. 

A képen a következők lehetnek: 5 ember, ülő emberek

Lichtenstein Raymond, a Kapuzörgető projekt szakmai vezetőjének köszöntője után Virág Gergely, a Baleset-megelőzési és Közlekedésbiztonság-technikai Egyesület alelnöke, gazdagon illusztrált prezentációjában mutatta be a Győri kapu szinte valamennyi fontosabb kereszteződését, útszakaszát, amelyek a közlekedési balesetek szempontjából különösen veszélyesek lehetnek a figyelmetlen gépjárművezetők, kerékpárosok vagy épp a gyalogosok számára. Egyik kiemelt témája volt a kerékpáros közlekedés, ill. annak lehetséges megreformálása, valamint felhívta a figyelmet a balesetek megelőzésére.

A képen a következők lehetnek: 1 személy, állás és képernyő

Ezt követte Molnár Emil r.alezredes úrnak, a Miskolci Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály vezetőjének rendkívül informatív előadása Miskolc város, és azon belül a Győri kapu közlekedéséről. Ennek részeként ismertetett néhány konkrét esetet és elmagyarázta, hogyan lehetett volna a baleseteket, a tragédiákat elkerülni. A hallgatóságnak elárulta, hogy konkrét gócpontok szerencsére nincsenek városunkban, és hogy a balesetek száma lecsökkent ugyan az elmúlt években, de a közlekedési morálon van mit javítania a lakosságnak. Lassan járj, tovább élsz – volt az egyik mottója, ill. minden viszonyok között be kell tartanai a közlekedési szabályokat minden egyes résztvevőnek. Beszélt arról is, hogy bizonyos életkorban, amikor reflexeink lelassulnak, reakció időnk megnő, el kellene gondolkodnunk, vezessünk-e még. Megtudhatták a résztvevők azt is, hogy a közlekedési szabályokat leginkább az autósok tartják be, őket követik a kerékpárosok és a sor végén vannak a gyalogosok, hiszen minél kevésbé kötött az ember, azt gondolhatja – tévesen -, hogy annál könnyebben megúszhatja a szabályok be nem tartását.

A sikeres előadásokat fórum követte, ahol a közönség tagjai feltehették kérdéseiket a megjelent vendégeknek. Ilyen vendég volt alezredes úr mellett, Kovács László Csaba, a Miskolci Önkormányzati Rendészet igazgatója, aki a kérdések megválaszolása mellett,  röviden ismertette a MIÖR tevékenységi körét, kiemelte hogy a rendészek miben és hol tudnak segíteni a közlekedéssel kapcsolatos problémák megoldásában a lakosságnak. Jelen volt Czumbil Péter és Csősz Ottó, a Győri kapu két körzeti rendésze is, akikhez a lakosok bizalommal fordulhatnak kérdéseikkel mindennapi munkájuk során is. Az önkormányzat részéről jelen volt Dr. Nagy Ákos, a 11.sz. őnkormányzati választókerület képviselője.
A lakosság tagjain kívül a Kerékpáros Miskolc Egyesület alelnöke, Vascsák Roland, és a Miskolci Padtársak civil csoport képviseletében Csabalik Zsuzsanna is tett fel kérdéseket a kompetens vendégeknek, ill. elmondták saját véleményüket a város és a városrész közlekedésével kapcsolatban.

 

Összefoglalva elmondható, hogy a Kapuzörgetők ezen programjának segítségével létrejöhetett a lakosság, az önkormányzat, a rendőrség, a rendészet és, civil közösségek közötti párbeszéd, amely jó kiindulópontot adhat ezen szereplők egymáshoz való közelítéséhez, egymás jobb megismeréséhez és a problémák közös megoldásához.

 

Közlekedjünk okosan, a Győri kapuban és egész Miskolcon!

(Fotók forrása: Kapuzörgetők FB oldala)

A Kapuzörgetőkről több információ: https://www.erke.hu
A Kapuzörgetők FB oldala: https://www.facebook.com/kapuzorgeto/
A Kapuzörgetők FB csoportja: https://www.facebook.com/groups/kapuzorgeto/