A láz változatlanul jellemző. Egész Európában és hazánkban is már az új koronavírus delta vírusvariánsa terjed. Ezt a – korábban indiainak nevezett – vírusmutánst tavaly decemberben azonosították, majd idén márciusban minősítették kiemelt kockázatúnak-tájékoztat a koronavirus.gov.hu.

A delta variáns fertőzőbb, mint a brit

A delta vírusmutáns fertőzőbb, gyorsabban terjed és az eddigi jellemző tünetek mellett allergiaszerű tüneteket is okoz.  

A delta vírusvariáns lappangási ideje átlagosan 4 nap. Tehát rövidebb, mint a vadvírusé, vagy mint az alfa (korábbi nevén brit) vírusmutánsé, amelynek átlagosan 6 nap a lappangási ideje.  

A delta variáns a korábbi klasszikus vírussal és annak mutációival szemben 60%-kal fertőzőképesebb és gyorsabban terjed.

Allergiaszerű tüneteket is okoz

A korábbi változatokhoz képest a delta variánssal történő fertőzés leggyakrabbi tünetei:

  • fejfájás
  • torokfájás
  • orrfolyást
  • tüsszögés
  • hőemelkedés
  • bágyadtság
  • levertség

A láz továbbra is gyakori tünetként jelentkezik.

Az emésztőszervi panaszok: hányinger, hányás, hasmenés is gyakrabban jelentkezhetnek, sőt a hallással kapcsolatos panaszok: fülzúgás, fülcsengés, szédülés sem ritkák. Jellemző továbbá a szemet érintő irritáció, kipirosodás, duzzanat esetleg váladékozás megjelenése is.

A krónikus betegségben szenvedők különösen figyeljenek a tünetekre

Azoknál a betegeknél alakul ki gyakrabban súlyos, akár életveszélyes állapot, akik valamilyen krónikus alapbetegségben – magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegség, cukorbetegség, májbetegség, légzőszervi betegség, daganatos betegség –  szenvednek.  

Ha valaki észleli magán a tüneteket, akkor értesítse a háziorvosát és teszteltesse magát, valamint ne menjen közösségbe!

Mint írják, legnagyobb veszélyben a még beoltatlanok vannak, ezért őket a védőoltás felvételére biztatják.  

fotó: pexels