smartcapture

Ha várat nem is, de iskolát mindenképpen építettek Borsodban a Várépítő pályázat keretében.

A Várépítő pályázaton az elmúlt több mint 10 évben a gyermekintézményi és műemléki pályázók száma meghaladta a hétszázat, és a több mint nettó 127 millió forint értékű építőanyagból 178 nyertes intézmény kaphatott támogatást. A felajánlásokat szinte az első évtől változatlan felállásban működő, neves közéleti személyiségekből álló zsűri ítéli oda olyan intézményeknek, amelyek valamennyi önerő felmutatásával képesek saját körülményeik javítása érdekében beruházásba fogni.

2021-ben a 21 felajánló építőanyag gyártó cég, valamint kivitelezést nyújtó szövetség nettó 13,6 millió forint értékű építőanyagot, valamint közel kétmillió forintnyi készpénzt ajánlott fel, amelyre 30 intézmény pályázott. Közülük idén 19 projekt megvalósításához járul hozzá a Várépítő. Ezek közül pedig egy Borsod megyei rászoruló gyermekintézmény a Mezőkövesden épülő Forrás Oktatási Központ új iskolája került a szerencsések közé.

Jóllehet a Várépítő pályázaton sokkal inkább felújításokhoz kerülnek építőanyagok, a zsűri döntése alapján ezúttal a térség, több ütemben megvalósuló, új építésű oktatási intézményére is a nyertesek közé került. Ennek megfelelően a nettó 1.1 millió Ft értékű a hőszigetelés a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Mezőkövesden épülő Forrás Oktatási Központhoz kerül, ahol az anyagot a következő épületszárnyak alapozásának szigetelése során használják majd fel.  Ugyan az épület megvalósítása 2019 óta jelentős költségvetéssel zajlik, minden hozzájárulás, építőanyag és szakmai segítség jól jön, ami közelebb viszi a Mezőkövesd környékén lakókat ahhoz, hogy a gyerekek minél hamarabb biztonságos és minőségi környezetben tanulhassanak.

A Várépítő pályázat célja, hogy építőanyagokkal, társadalmi munkával és akár készpénzzel is segítse a működési körülményeik javítását tervező gyermekintézményeket és műemlékeket kezelők munkáját.