Adventtől karácsony végéig a konyhákat illatos fűszerek aromája lengi be. Amellett, hogy finomabbá varázsolják ételeinket és italainkat, még az egészségünkre is jótékonyan hathatnak. Íme a legnépszerűbb karácsonyi fűszerek és néhány fontos, érdekes tudnivaló róluk!

GYÖMBÉR

Eredete: A gyömbérfélék családjába tartozik, és főként Kínában, valamint Indiában termesztik.

Íze: Enyhén csípős, zamatát a benne lévő gingerolnak köszönheti, amely hosszabb tárolás után veszít erejéből, és kissé átalakul. A gyömbér ezen túl friss, enyhén citromos és fás ízvilággal is rendelkezik.

Felhasználása: A konyhában a gumót, és nem a gyökeret használjuk fel. Nemcsak frissen reszelve, hanem szárítva, porrá őrölve is beszerezhetjük. Ha friss gumót vásárolunk, figyeljünk rá, hogy a felülete sima és feszes legyen, így a gyömbér még biztosan friss.

Egészségre gyakorolt hatása: A gyömbértea remek gyógyír télen az átfagyott lábakra, de segít csökkenteni a hányingert, és javítja az emésztést is.

VANÍLIA

Eredete: A kosborfélék családjába tartozó, ehető orchideatermés, amely Mexikóból származik. Napjainkban elsősorban Madagaszkár szigetén, Indonéziában és a Comore-szigeteken termesztik.

Íze: Zamata az édesgyökérére emlékeztet, lágysága miatt a fűszerek királynőjének is nevezik. A legintenzívebb aromával a Bourbon vanília rendelkezik, ára ennek megfelelően drágább, mint a többi fajtáé.

Felhasználása: Maga a toktermés a vaníliarúd, amely az aromás magokat rejti. A vaníliarudak szüretelésükkor még sárgák, csak később válnak barnává, amikor a napon szárítják őket, majd légmentesen záródó zsákokba csomagolják. A vanília aromája, amely a felszabaduló enzimek következtében alakul ki, a vanillin. Az üzletekben vásárolhatunk vaníliarudat, vagy annak őrölt formáját is, és persze kivonatát is. Itthon leginkább vaníliáscukor formájában adjuk a desszertekhez.

Egészségre gyakorolt hatása: afrodiziákumnak tartják, ezen felül szabályozza a gyomorsav termelődését, fokozza az étvágyat, és erősíti a beleket.

FAHÉJ

Eredete: A fahéjfa a babérfélék családjába tartozik, származási helye Dél-Ázsia. A ceyloni fahéj Sri Lankáról, a kasszia fahéj Kínából, a padang fahéj pedig Indonéziából (főleg Szumátra szigetéről) ered.

Íze: A földes-fáj és édes aroma számos édes ételnek összetéveszthetetlen ízt ad. A három fajta között vannak ízbeli különbségek: enyhén édes, kiváló minőségű a ceyloni fahéj, ami egy drágább fajta; a kasszia fahéj (amit kínai fahéjnak is neveznek) kevésbé finom, kicsit szúrósabb és intenzívebb ízű, a padang fahéj a ceylonihoz hasonló, de íze markánsabb. 

Felhasználása: A konyhákban jól ismert fahéj a fahéjfa belső kérge. Vásárláskor válassza a kicsit sápadtabb színű fahéjrudakat, mert ezek a jobb minőségűek. A különféle fajtákat könny felismerni. A kasszia fahéjrudak egyöntetűen vastagok, a ceylniak inkább több rétegből állnak.

Egészségre gyakorolt hatása: Baktériumülő, vírusölő, ezért előszeretettel alkalmazzák a megfázás kezelésére, továbbá kiváló görcsoldó.