A szalicilsav termelése védőhatások láncolatát indítja el, megvédi például a növények kloroplasztjait, ahol a fotoszintézis zajlik.
Az UC Riverside kutatói a közelmúltban publikálták tanulmányukat a Science Advances című folyóiratban, amelynek témája a növények szalicilsav termelése, amely védelmet biztosít számukra az olyan környezeti veszélyek ellen, mint a rovarok, a szárazság vagy a hőség.

A tudósok az Arabidopsis nevű növényt tanulmányozták, de azt remélik, az így szerzett ismereteiket sok más növényre is alkalmazni tudják majd, beleértve az étkezési célra termesztett növényeket is.
„Szeretnénk, ha a megszerzett tudást felhasználhatnánk a növényi rezisztencia javítására. Ez döntő fontosságú lesz az élelmiszerellátás szempontjából az egyre forróbb, fényesebb világban”– mondta Jin-Zheng Wang, az UCR növénygenetikusa.
A környezeti stressz hatására minden élő szervezetben reaktív oxigénfajták (ROS) termelődnek – ez okozza például a szeplőket és égési sérüléseket -, a növények esetén pedig a magas ROS-szint halálos is lehet. Ez azonban kétélű fegyver, alacsony szinten ugyanis fontos szerepet tölt be a növényi sejtekben.
„Nem halálos szint esetén a ROS olyan, mint egy vészhelyzeti felhívás, amely lehetővé teszi a védőhormonok, mint a szalicilsav termelését”– mondta Wang.
A kutatócsoport felfedezte, hogy hőség, szűnni nem akaró napsütés vagy szárazság hatására a növényi sejtek cukor-előállító rendszere MEcPP néven ismert riasztómolekulákat kezd termelni, amelyek felhalmozódása beindítja a szalicilsav termelését, és védőhatások láncolatát indítja el a sejtekben.
Katayoon Dehesh, az UCR molekuláris biológia professzora szerint a szalicilsav segít a növényeknek ellenállóbbá válni az éghajlatváltozás okozta stresszel szemben, ami előrelépést jelent a forrósodó klíma mindennapi életre gyakorolt hatásainak leküzdésében.
„Ezek a hatások túlmutatnak a táplálékláncunkon. A növények a szén-dioxid megkötésével tisztítják a levegőnket, árnyékot adnak nekünk, és számos állatnak biztosítanak élőhelyet. A túlélésük növelésének előnyei exponenciálisak”