Kezdőlap Uncategorized

A nyuszi nem játék!

Húsvét közeledtével a felelős állattartásra, és különösen a húsvéti nyulakkal kapcsolatos állatvédelmi problémákra hívják fel a figyelmet az állatvédők. Abszolút jogos az aggodalmuk, hiszen az elmúlt években sajnos egyre többen vásárolnak az ünnepek előtt élő nyuszikat. Különösen most a karantén alatt, a szülőket szinte bármire rá lehet beszélni, ami feldobja – otthon unatkozó – gyermekük hangulatát.

Fontos, hogy aki nyulat szeretne tartani, előbb gondolja át alaposan és mérlegeljen. Az állattartás felelősség, az állattartó kötelessége, hogy az állatnak a jó gazda gondosságával viselje gondját. Mérlegelnie kell a saját indítékait, hogy pontosan miért is szeretne állatot tartani, és hogy ezek az indítékok mennyire tartósak. És meg kell fontolnia azt is, hogy tudja-e vállalni az állattartással járó életmódváltozást. Például egy nyúl akár egy évtizedig is élhet, így azt is tudni kell már jó előre, ha a család nyaralni megy, akkor ki viseli az új kiskedvenc gondját.

Jó azt is észben tartani, hogy a nyúl tartása bizony pénzbe kerül. Nem is kevésbe. Akárcsak egy macska vagy kutya esetében, gondoskodnunk kell táplálékról, meleg kuckóról, állatorvosról, és arról se feledkezzünk el, hogy a mozgásigényét is ki kell elégíteni, drága kiegészítők segítségével aktivításukat is növelnünk kell.

Szóval nem, a nyuszi nem játék! Csak akkor vegyünk nyulat az ünnepekre, ha készek vagyunk egy évtizedre elkötelezni magunkat. Ha nem vagyunk biztosak az állat további sorsát illetően, akkor ne vásároljunk ajándékba élő állatot sem húsvétra, sem szülinapra, sem vasárnapra!