Harminchárom képző- és iparművész alkotásaival ünnepli Petőfi Sándor szellemiségét és irodalmi örökségét csütörtöktől A velünk élő Petőfi című kiállítás a szentendrei MANK Galériában

Az alkotói pályázat 2021-ben lett kiírva

A MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. a 2022-23-as Petőfi-emlékévhez kapcsolódva írt ki 2021 decemberében nyílt alkotói pályázatot, arra invitálva a kortárs alkotókat, hogy járuljanak hozzá Petőfi Sándor kortárs recepciójához, fogalmazzák újra a költő alakját a mai kor számára.

A beérkezett több mint 170 alkotást mind egy-egy, a művészek által megnevezett Petőfi-idézet inspirálta.

A pályaművek közül a szakmai zsűri – Baksai József festőművész, Sipos Tünde művészettörténész, a kiállítás kurátora és Thimár Attila, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense – választotta ki azt a harminchárom képző- és iparművészt, akinek a munkáit a tárlat bemutatja.

Idén ünnepeljük Petőfi 200. születésnapját

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója olyan alkalom a magyar kulturális életben, amely új lendületet adhat nem csupán az irodalmi életnek, de a kortárs vizuális művészetek területén alkotóknak is.

Sokszínű a felhozatal 

A sokszínűség visszaköszön a kiállított alkotásokban is, hiszen a látogatók egyaránt találkozhatnak interaktív, kísérletező jellegű alkotásokkal és olyanokkal, melyek a videóinstalláció és a konvencionális grafika ötvözéséből jöttek létre. A kiállítás április 23-ig látogatható.