Kezdőlap BORSOD Borsod - Közélet

Adj vért a légimentőkkel a légimentésért!

A Magyar Légimentő Nonprofit Kft. 7 légibázisán kiemelt jelentősségű véradást szervez a Magyar Vöröskereszttel, valaminte az Országos Vérellátó Szolgálattal karöltve. Szeptember 24-én megismerkedhetünk a légimentők nem mindennapi munkájával, akik felhívják a figyelmünket a véradás fontosságára, mellyel mi is életeket menthetünk.

A budaörsi mentőhelikopter két egység nulla negatív vért szállít a fedélzetén már 2019 decembere óta, melyet a súlyosan sérült, vagy egyéb okból kivérzett betegek ellátása során alkalmaznak. Ha van vér a kéznél, azzal nagyban növelhető a túlélési esély. A helyszíni transzfúzió egy kiemelkedő mentéstörténelmi mérföldkő, mellyel Európa élmezőnyébe kerültek a hazai légimentők.

Az elmúlt időszakban több, mint húsz alkalommal volt szükséges már a helyszínen megkezdeni a vér transzfúzióját kritikus állapotú sérült ellátása kapcsán. A tapasztalatok nagyon pozitívak, számos esetben a betegek a helyszíni vérátömlesztés nélkül nagy valószínűséggel már el sem jutottak volna a kórházig, hogy esélyt kapjanak a felépülésre. A legfiatalabb sérült néhány hónapos csecsemő, a legidősebb 75 éves volt.

Most azt célt tűzték ki maguk elé, hogy a vérkészítmények Budaörs mellett Balatonfüreden, Sármelléken, Pécsen, Szentesen, Miskolcon és Debrecenben is minél előbb elérhetőek legyenek, és az ország egész területén azonos esélyhez jussanak a kritikus állapotú betegek.

A légimentőkkel közös véradást hagyományteremtő céllal hívják életre és évről évre szeretnénk megrendezni, hogy mindig rendelkezésre álljon a megfelelő mennyiségű vér a mentőhelikoptereken.

 

A véradókat Miskolcon, a Polgármesteri Hivatal aulájában várják szeptember 24-én, déltől este 18 óráig.