Kezdőlap Uncategorized

Aktuális adatok és a védelmi intézkedések fokozatos feloldása

Pintér Sándor belügyminiszter határozatában megállapította, hogy április 6-án, kedden beadták a 2,5 milliomodik koronavírus elleni védőoltást, így a Magyar Közlönyben megjelent a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról szóló jogszabály.

A 144/2021-es kormányrendelet értelmében este 10 után kezdődik a kijárási tilalom, az üzletek reggel 5 és este fél 10 között tarthatnak nyitva, átlagosan 10 négyzetméterenként egy vásárló lehet az üzletben valamint kinyithatnak ma a fodrászatok, kozmetikák és más szolgáltatók.

A vendéglátóhelyiségek ugyanakkor továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek. A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket.

A pedagógusok oltását követően, az iskolák és óvodák április 19-én indulnak újra – írják a közleményben.

Emellett ne feledjük el, hogy a maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező, továbbra is tartani kell a legalább 1,5 méteres védőtávolságot és ahol lehet, otthoni munkavégzést javaslnak.

Az elmúlt 24 órában a beoltottak száma 2 536 751 főre nőtt, közülük már több mint 1 miilóan a második oltásukat is megkapták. 1933 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 693 676 főre emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 311 többségében idős, krónikus beteg. 12 202 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1407-en vannak lélegeztetőgépen.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az igazolt COVID-19 fertőzöttek száma 38 618 főre nőtt.