Anthony Hopkins megkapta második Oscarját, amelyet Florian Zeller “Az apa” című filmjének köszönhetően nyert el. Hopkins teljes mértékben kiérdemelte az elismerést: a demenciával küzdő 84 éves férfit megformáló szerepe felejthetetlen. A színészlegenda élete második Oscarját kapta meg; az első díjat az 1991-es A bárányok hallgatnakban nyújtott alakításáért nyújtották át neki.
Anthony Hopkinstól megtagadták, hogy az Oscar-gála estéjén elmondja köszönőbeszédét, mivel az Akadémia nem engedélyezte a Zoom-hívásokat. A többi díjátadóval ellentétben, amelyeken a COVID-19 járvány miatt a jelöltek számára – a biztonság érdekében – Zoom videohívásokat vezettek be, az Akadémia megvétózta a Zoomot, így a jelölteknek személyesen kellett részt venniük a világszerte felállított Oscar-csomópontok egyikén. Hopkins azonban nem volt sehol, így végül az Akadémia vette át a nevében a díjat, majd hirtelen véget ért a gála beszédek és tisztelgések nélkül. Tekintettel a Los Angeles és Wales közötti nyolcórás időeltolódásra, Hopkinsnak Dublinba vagy Londonba kellett volna utaznia a helyszínre, és hajnali 4-ig fenn kellett volna maradnia. Ezt érthető módon ő elutasította. Épp aludt a ceremónia idején, amikor felébredt, és megtudta, hogy ő nyert, közzétett egy köszönőbeszédet, amelyben köszönetet mondott az Akadémiának és tisztelgett Chadwick Boseman előtt.
Pályafutása második Oscar-díját követően Anthony Hopkins rövid nyaralást tett Cortonában, Arezzo tartományban, felkeltve ezzel a járókelők figyelmét!
Cortona utcáin , Arezzo tartományban, naná, hogy nem maradt észrevétlen, és többen selfie-t kértek tőle, amit ő szívesen teljesített is!
Az a tény, hogy a 83 éves Hopkins nem Los Angelesbe ment, hogy átvegye az Oscar-díjat – Walesben volt, és másnap videóüzenetet küldött, amelyben megköszönte a díjat és a „rivális” Chadwick Boseman emlékének szentelte -, de az olasz kisvárosban viszont feltűnt, szinte mindenkinek leesett az álla!
 “Nem megy az Oscar-díjat gyűjteni, de abba belemegy, hogy lefényképezzék a házam ajtaja előtt” – írja Enoteca Enotria bejegyzésében, amelyben Hopkinsról készített néhány felvételt mutat a Facebookon.