Kezdőlap KORONAVÍRUS

Kormányinfó: Augusztusig biztosan kell a védettségi igazolvány

Sikerült a harmadik hullámot megtörni, 4,153 millió fölött van az első oltásban részesültek száma Magyarországon, ennek köszönhető, hogy az újraindítás folytatódhatott – minderről Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a Kormányinfón, ahol a szerdai kormányülés legfontosabb részleteit ismertette.

 

A miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, augusztusig biztosan kelleni fog a védettségi igazolvány a különböző szolgáltatások igénybe vételéhez. 

 

Azzal kapcsolatban, hogy miképp lehet majd utazni az oltottaknak, Gulyás Gergely elmondta, Magyarország kétoldalú megállapodásokat köt a védettségi igazolványokkal kapcsolatban. Elmondta nem fog előfordulni, hogy bizonyos oltóanyagok miatt nem lehetne nyáron utazni.

 

Gulyás Gergely szerint5 millió felett nehezen fog menni a hajlandóság növelése, az 5,6 milliós regisztrációs szám tűnik reálisnak.

 

Az oltás regisztráció alapú marad és nem lesz kötelező. Az időpontfoglaló rendszer is megmarad. 

 

 

A sajtótájékoztató további témái:

  • Elhangzott, hogy a kormány 2022-re 5,2 százalékos növekedéssel számol, 5,9 százalékos hiánnyal, és csökkenő államadóssággal. Magyarország érdemben tudta csökkenteni korábban az államadósságát, ezért most lehetőség van arra, hogy működésben tudta tartani a gazdaságot.
  • Szó esett a nyugdíj emelésekről is, elhangzott, jövőre az érintettek félhavi plusz nyugdíjat kapnak. Emellett pedig a 25 éven aluliak SZJA-mentessége is megmarad.
  • A gazdaság újraindítására, 7300 milliárd forint jut majd. 
  • A 25 000 főnél kisebb települések, az iparűzési adó kieső összegével megegyező támogatást kapnak. A nagyobb települések és városok pedig 23,6 milliárd forintot kaptak.