Kalkuláld a kikapcsolódást is! Az első az öröm, ha felvettek. Utána ül össze a családi kupaktanács. Számolás, számolás és számolás…  A felvi oldala csokorba szedte a biztos kiadásokat, amikkel érdemes kalkulálnod.

Gólyatábor

Több egyetem is bejelentette, hogy fokozott járványügyi intézkedések mellett meg fogják tartani az idei gólyatáborokat. Ezek belépő ára intézményenként eltérőek lehetnek. Akár már 15 ezer forinttól lehetőséged van megváltani a jegyeket, de inkább 30-40 ezer forinttal kalkulálj. Azt se feledd, hogy ott is ki kell nyitni a pénztárcát. 

Szakirodalmak és fénymásolatok

Mielőtt a könyvesboltot rohamoznád meg, kukkants be az egyetemi vagy városi könyvtárba, hiszen legtöbb esetben ki is tudod kölcsönözni az adott szemeszterre valót. Ha mégsem találtad a könyvtárban, érdeklődj a felsőbbéveseknél.

Az egyetemi gólya csoportok nemcsak az ismerkedésben segítenek, hanem az ilyen helyzetekben is.

Nézz szét az interneten is, antikvár oldalon lehet, hogy rábukkansz kedvező áron. A fénymásolás oldalanként elenyésző lehet, de inkább vaskosabb másolandókat számoljatok. 

Albérlet kontra kollégium

Talán ezzel kellett volna kezdeni. A lakhatás nagyobb költségekkel fog járni az albérletben, a kollégiummal viszont sok-sok tízezret spórolhatsz. Egy átlagos albérletnek az ára a rezsi költségekkel együtt inkább a 100 ezer forint felé rúg, míg egy kollégiumi szobát már néhány tízezer forintért kaphatsz. A kényelem mellett azt is mérlegeld, mennyi időt töltenél egyetemed városában. Akárhogy is döntesz, ha elkerülsz a szülői háztól a megélhetésre gondolnod kell. Jó ötlet, ha többen béreltek egy lakást, így oszlanak a költségek. Viszont, tudnod kell alkalmazkodnod!

Szórakozás

Nem kell nagy bulikra gondolnod, de! Ott vannak, a két óra közötti kávézások, a nap végi sütizések, a pénteki mozizások, a mindennapos éttermek vagy házhozszállítások. Ha a hónap végén összeadod bizony nagy szám fog kerekedni a napi csupán pár ezer forintos tételekből. Ezekkel a költségekkel biztosan számolnod kell az egyetem első hónapjaiban is.

Miből teremtheted elő? A szülői támogatás mellett, te magad is hozzájárulhatsz az egyetemi költségvetéshez, mutatjuk hogyan!

A mérleg másik oldalát is figyeld

A suli mellett vannak olyan tényezők, amik könnyítik a kiadási oldalt. Ezek:

  • ösztöndíj
  • diákmunka
  • diákhitel

Egy biztos! Az egyetem évei életed legizgalmasabb, legromantikusabb, legélménydúsabb időszaka lehet!