Kihirdette a KMI 12 program második évadának szerzőlistáját a Petőfi Kulturális Ügynökség; a program célja, hogy minél szélesebb körben népszerűsítse a kiválasztott tizenkét kortárs magyar költő és író műveit, valamint növelje a szerzők ismertségét.

A kiválasztás során az ügynökség számos szempontot figyelembe vesz

"Hosszas mérlegelés előzi meg a végleges névsor kialakítását. A kiindulási alaptermészetesen az irodalmi minőség. A program jellegéből és céljából adódóan pedig az, hogy olyan alkotók is a reflektorfénybe kerülhessenek, akiket eddig valamilyen okból elkerült, holott a teljesítményük alapján megérdemelnék. Küldetésünk a Kárpát-medencei szépirodalom népszerűsítése, így odafigyelünk arra is, hogy minél több régió képviseltesse magát az alkotók által. Figyelünk a költők és a prózaírók arányára, és arra is, hogy lehetőleg minden generációból kerüljön a programba szerző" – nyilatkozta Szentmártoni János programigazgató.

Figyelnek az alkotóik fejlődésére 

Az alkotók számára rendszeresen szerveznek író-olvasó találkozókat, fellépéseket irodalmi fesztiválokra, könyves és más kulturális rendezvényekre: vendégeskedtek egyebek mellett a Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten és a Csíkszeredai Könyvvásáron, de bemutatkoztak a zentai Mementó Fesztiválon, a sárospataki központú I. Rimay Költészeti Fesztiválon, továbbá Kapolcson, a Művészetek Völgyében és az Ördögkatlanon is.

Középiskolásokkal is találkoznak

A kiválasztott szerzők a jövő olvasóinak nevelése érdekében rendszeresen találkoznak középiskolásokkal is: az ügynökség idén összeállít egy középiskolai oktatásban használható oktatási segédanyagot és szöveggyűjteményt, illetve rendhagyó irodalomórákat szervez hazai és határon túli magyar iskolákban.

A KMI 12 szerzőiről személyes hangvételű portréfilmek, műveikből versmegzenésítések, versfilmek és videoklipek is készülnek.

 

Kép: mandiner.hu