Kezdőlap LIFE MAGAZIN Család-gyerek

Az olvasást nem lehet elég korán kezdeni

Az olvasás elsajátítása nem akkor kezdődik, amikor a gyermek először próbálja meg összeolvasni a betűket. Ez a csodás tanulási folyamat korábban indul útjára, mint gondolnánk. 

A csecsemők életük első heteiben, sőt már születésük előtt is ügyesen feldolgozzák a hallott hangokkal kapcsolatos fontos információkat, ráadásul már korán felismerik szüleik hangját is.

Ahogy fejlődik a gyermek nyelvi és kommunikációs készsége, valamint bővül a szókincse, úgy tanulja meg a képeket összehangolni szavakkal, ez segíti abban, hogy újra és újra el tudja mesélni az ismerős történeteket, elénekelni a dalokat és mondókákat.

Gyermekedet te is segítheted ebben a tanulási folyamatban.

Ha a gyerkőc kommunikatív, te bátorítsd! A kutatások kimutatták, hogy igenis érdemes beszélgetni a csecsemővel, még ha nem is válaszol, te biztos lehetsz benne, hogy ezzel is gyarapítod a szókincsét.

Játssz a rímekkel, énekelj, mondókázz! A zene, a ritmus és a sok ismétlés segít a gyermeknek emlékezni, és sokkal könnyebben sajátítják el így az új szavakat.

Mutass képeket! Érdemes átlapozgatni – akár minden nap – a családi albumot. A képek nézegetése segít a gyermeknek megérteni a történetek sorozatát, és tovább fejleszti szövegértési készségeit.

Bátorítsd gyermeked, hogy mutasson mindig rá az ismert szavakra otthon, az óvodában vagy az utcán. Ez lehet egy szó a gabonapelyhes dobozról, a kedvenc könyvből, akár egy tábláról, mely utatokba esik az óvoda felé. Az sem baj, ha ez nem egy egész szó. Elég egy betű is, ha az számára jelentéssel bír.

A közös meseolvasás nagyon értékes interakció, főleg a három év alatti gyermekek  számára. Amint összekötik a képeket a hallott szöveggel, megelevenedik a csoda, szárnyat bont a képzelet és elindul a tanulási folyamat. A legegyszerűbb és legkellemesebb módja a tanításnak. Az viszont fontos, hogy soha ne erőltessük, a legjobb, ha a gyermek mindig hozzáférhet ezekhez a könyvekhez és ő választhatja ki az aktuális kedvencet. A mi dolgunk a támogatás. Ha megvan az imádott történet, akkor tegyük az interaktívvá, bábok, kellékek, vagy szerepjátékok segítségével. Játszva fejleszthető legkönnyebben az olvasás.