Kezdőlap KÉK HÍREK

Az új koronavírussal együtt új csalók is megjelentek – Vigyázzunk szeretteinkre!

Az Országos Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet azokra a gátlástalan csalókra, akik minden lehetőséget megragadnak és leginkább az idős korosztályra fókuszálnak. Beszélgessünk sokat idősebb rokaonainkkal a felmerülő veszélyekről!

Világszerte tapasztalható, hogy az új koronavírus által terjesztett járvány miatt megjelentek az olyan ál értékesítők, akik weboldalakon, közösségi oldalakon, e-mail címeken és telefonon keresztül kínálnak egészségügyi eszközöket és újonnan már a vakcinával történő oltásra is ajánlkoznak, vagy erre hivatkozva személyes adatokat próbálnak kicsalni. – írja a police.hu

Előfordult már olyan eset is, hogy személyesen keresik meg az idős embereket, ekkor egészségügyi dolgozók által viselt fehér ruhában jelennek meg. Adategyeztetést végeznek, személyes és bankkártya adatokat kérnek el annak érdekében, hogy egy általuk kiválasztott szervezet nevében (pl.: önkormányzat) a járvány miatt támogatást tudjanak átutalni, sokszor a védőoltásra is regisztrálnak. Az idősebb korosztály pedig sokszor – segítség híján – a könnyebb ügyintézés érdekében egyenes utat ad a félrevezetőnek. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a regisztrációban illetve fontosabb ügyek intézésében segítsünk hozzátartozóinknak és felhívjuk a figyelmet arra, hogy idegenek ne adjanak ki személyes adatokat.

Legtöbb esetben a  csalók klinikai, kórházi dolgozóknak, háziorvosnak, vagy önkormányzati dolgozónak adjak ki magukat. Személyesen, vagy telefonon keresztül igyekeznek megtéveszteni az idős embereket az oltásra hivatkozva.

A rendőrség tanácsa arra az esetre, ha valaki ilyen hívást kap:

-Járjon utána, hogy valóban a hivatkozott szervezet, vagy hivatal kereste meg: 

-Tegye le a telefont, majd hívja fel a telefonáló által megjelölt intézményt!

-Tegyen fel ellenőrző kérdéseket: Kérdezze meg a hivatkozott szervezet központi elérhetőségét, a hívó nevét, beosztását!

-Legyen gyanús, ha pénzátutalásról esik szó, illetve felajánlják, hogy az utalás lebonyolításában segítenek!

-Bankkártyaadataikat semmilyen körülmények között ne adják meg ismeretleneknek sem telefonon, sem személyesen!

-Nyilvános helyen, idegenek jelenlétében ne beszéljenek magánügyeikről, mert visszaélhetnek az információkkal!  

-Ne adja meg személyes adatait ismeretleneknek!

-Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni Ön vagy hozzátartozója sérelmére, hívja azonnal a 112-es segélyhívószámot!