A Miskolci Egyetemre látogatott a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora pénteken, akit Prof. Dr. Horváth Zita, az egyetem rektora fogadott.

A szakmai kapcsolatok mellett az emberi kapcsolatok is fontosak a kárpátaljai főiskola és a Miskolci Egyetem között. Az ukrán háború miatt kialakult helyzet pedig tovább erősítette az együttműködést.

„Jószándékkal és figyelemmel fordulunk egymás felé. Az egymáshoz látogatásokból pedig mindig kialakul valami, ami épít bennünket. Ebből a mai találkozásból is tudunk majd építkezni. Mi nagyon örülünk annak, hogy a miskolci kollégák saját munkáikba időnként bevonják a mi munkatársainkat és természetes volt, hogy mi aztán fordítva, a saját projektünkbe kérjük az ő közreműködésüket. Ezek a közös publikációk, a közös projektekben való részvétel, olyan szakmai és emberi kapcsolatot teremt a két intézmény munkatársai között, ami emberileg is közelebb hoz bennünket” – mondta Csernicskó István, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora.

A beregszászi intézmény fontos szerepet tölt be abban, hogy a kárpátaljai magyarság egyben maradjon, jegyezte meg Horváth Zita.

„A hozzánk forduló kárpátaljai oktatóknak nem csak szállást biztosítunk, hanem be tudnak kapcsolódni a szakmai munkába. Ugyanezt tudjuk kínálni a hallgatóknak. Különböző módokon próbáltunk gyűjteni az egyetemi gyűjtőpontokon tartós élelmiszert, higiénés termékeket, jó minőségű ruhákat és készpénzt. Az egyetem fenntartó alapítványa, az Universitas Miskolcinensis Alapítvánnyal közösen pedig jótékonysági hangversenyt szerveztünk a Bartók Béla Zeneművészeti Karunk közreműködésével, amelynek a bevételét a beregszászi partnerintézményünk javára ajánlottuk fel” – sorolta a Miskolci Egyetem rektora, aki a találkozó alkalmával átadta a jótékonysági koncert készpénzben beérkezett bevételét Csernicskó Istvánnak. A bankszámlára érkezett összeget már korábban átutalta az Universitas Miskolcinensis Alapítvány. Mint kiderült, nem csak egyetemi polgárok, hanem külsős szervezetek is adakoztak.

Prof. Dr. Horváth Zita kiemelte: több területen van együttműködés a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Miskolci Egyetem között. Közös kutatásokban vettek részt, közös konferenciákat szerveztek, együtt tevékenykednek a közös történelmi múlt feltárásában.

Csernicskó István hozzátette, hogy amikor hallgatóik Miskolcon tanulnak Erasmus ösztöndíjjal vagy Makovecz ösztöndíjjal, az nem csak azt jelenti, hogy néhány hétig itt tartózkodnak és itt belekóstolnak a magyarországi egyetemi életbe, hanem azt is, hogy a jó gyakorlatokat, jó tapasztalatokat elviszik a beregszászi intézménybe, és a kárpátaljai magyar közösséget erősítik. A rektor kihangsúlyozta, hogy a földrajzi közelségből is fakadó egymásra utaltságot is megtölti a két intézmény tartalommal. Előny, hogy tanulhatnak egymástól mind a hallgatók, mind a kollégák, valamint értékelhetik egymás jó gyakorlatait is. A beregszászi főiskola rektora megemlítette, hogy az ukrán háború idején több hallgatójuk és oktatójuk is a Miskolci Egyetemen tartózkodik, és nemcsak szállást kapnak, hanem a tanulmányaikat folytatják vagy részt vesznek az oktatói-tudományos életben. Ennek pedig az az előnye, hogy úgy térhetnek majd haza, hogy folytatni tudják, amit korábban elkezdtek.

A két intézmény közös munkája a közeljövőben megjelenő „Kárpát-medence földrajza” című kötet, melynek a népességföldrajzzal foglalkozó fejezetét a Miskolci Egyetem oktatói írták.

Fotó: Végh Csaba

(A képen Csernicskó István, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, valamint Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora látható.)