Leszögezzük, adni nem kötelező. Az, hogy így fejezzük ki az elégedettségünket, régi szokás. Vagyis annak mértéke is attól függ, hogy mennyire voltál elégedett. Ha éppen ynaralni indulsz, segítünk azzal, hogy hol mi a szokás.

Ausztria
Általában elvárják a borravalót, attól függetlenül, hogy az éttermekben szinte kivétel nélkül számolnak fel szervízdíjat is. Ezt az étlapokon és a számlán is gyakran feltüntetik. Nagyjából a végösszeg tíz-tizenöt százalékát szokás otthagyni, a taxisok illetve a hotelben dolgozó londínerek esetében ennél valamivel kevesebbet, tíz százalék körül kalkulálj. 

Belgium
Mivel előre felszámolnak szervizdíjat, ezért nem is várják el, hogy külön borravalót adj. 

Bulgária
A bolgár vendéglátásban jellemzően a minimálbért keresik a dolgozók, ezért szinte „elvárás” a borravaló – ami jellemzően a végösszeg tíz százalékát jelenti. Egy taxival történő utazás során három-öt levát adnak pluszban. 

Ciprus
Az éttermek, szállodák szinte kivétel nélkül külön tételként tartalmazzák a 10-15 %-os szervízdíjat, így borravalót jelképesen fogadnak el. A kisebb kávézókban, bárokban, taxinál 8-10 %-os pluszra számolj.

Csehország
Itt is számítanak a borravalóra, ami általában a fogyasztás tíz százaléka. A helyiek 80 százaléka ad borravalót egy felmérés szerint. 

Dánia
Szinte kivétel nélkül minden étterem és egyéb szolgáltató alapvetően a szervízdíjakkal együtt kínálja a szolgáltatást, vagyis itt nem várják el  a pluszt. A  taxikban  külön számlát nyomtatnak a borravalóról. 

Finnország
Nem ismeretlen, de nem is jellemző itt a borravaló. Az árak általában jóval magasabbak az átlag európaiakhoz képest. Nem a borravalótól függ a szolgáltatás minősége. 

Franciaország
Egyre kevésbé jellemző a borravaló, a legtöbb étteremben, kávézóban, cukrászdában a szervízdíj magában foglalja azt. Inkább a szórakozóhelyeken, a pultoknál jellemző a plusz adása. 

Görögország
A görög vendégszeretet jól ismert és ez tükröződik abban is, ahogy a borravalóhoz állnak – egyáltalán nem tekintenek rá elvárásként, de természetesen arra sem kell számítani, hogy visszautasítják azt. Jellemzően azt kérik a turisták, hogy kerekítsék fel a számla végösszegét.
 
Horvátország
Az egyik legnépszerűbb nyaralási úti cél, jellemzően sem az éttermekben, sem a szórakozóhelyeken nincs külön szolgáltatási díj és nem is várják el a borravalót. Ha mégis szeretnéd így kifejezni az elégedettséged, 10-15 %-os borravalóval készülj.

Olaszország
Általában szerepel a számlán a servizio, vagyis a felszolgálás díja, illetve a coperto, ami a teríték díját jelenti. Emellett nem várják el még a borravalót is.  

Spanyolország
A propina, vagyis a borravaló spanyolul általában a végösszeg tíz százaléka. Előtte érdeklődj, mert van amikor a számla tartalmazza a szrvíz díját. A taxisok, akik a spanyol repterekről szállítanak utasokat általában már automatikusan bekalkulálják a borravalót a viteldíjba.