Kezdőlap Uncategorized

Collins: a miskolci rock-klubélet pezsgőtablettája

Hímer Bertalan Paya egy váratlan „szívmasszázzsal” lehelt új életet a haldokló miskolci rock-klubéletbe.

Fekete Bika, Mátrix Klub, JMB Rock Klub, Amszterdam. Miután szépen sorban el kellett köszönnünk ezektől az ikonikus helyektől, a Helynekem, a Grizzly és a Corner maradt talpon, mint rock-koncertszervező klub. Utóbbi azóta már „csökkentett üzemmódban”, akusztikus koncertekkel szórakoztatja az élőzenére éheseket, a Grizzly sorsa pedig jelenleg bizonytalan.

Felcsillant a remény

Az elmúlt években az élőzene rajongói kétségbeesve ingáztak a Vörösmarty, Ady és Gárdonyi bermuda-háromszögben (hiszen jelenleg csak ezeken a helyeken lehet nagyobb koncerteket rendezni), keserédes nosztalgiával emlékezve azokra az időkre, amikor egy kocsmában is lehetett koncertet hallgatni. A helyi és kevéssé, vagy közepesen ismert zenekarok fellépési lehetőséget kaptak, a közönség meg élvezte a sörözős beszélgetés hátterében duruzsoló muzsikát.

Szinte már történelem lett a klubkoncertek életérzése, amikor felcsillant a megyeszékhely horizontján egy reménysugár: a Collins Klub. A korábban diszkóként üzemelő hely stílust váltott, és mindannyiunk legnagyobb örömére megnyitotta kapuit a miskolci rockerek előtt. Ahogyan a legtöbb, így a Collinsos koncertek szervezését is Hímer Bertalan Payának köszönheti a város rockszerető rétege. Zenés klubdélutánok, hétvégi koncertek, környékbeli amatőr és profi zenekarok léptek hétről hétre a belvárosi klub világot jelentő deszkáira.

Nagyon hiányzott már ez: egy rock kocsma, ahol minden hétvégén ugyanaz a társaság, rég nem látott ismerősök futnak össze, megbeszélik az élet dolgait, új zenekarokat lehet megismerni, és új barátságokat köthetünk. Mint a régi szép időkben.

Teltházas bulik

2019. november 23-án az országosan ismert AC/DC Tribute Band, a borsodi Ab/Cd nyitotta meg ünnepélyesen a Collins Rock Klubot. A koncert a 2019-ben 40. évfordulójához érkezett Highway to hell album köré épült, a lemez majd minden dalát hallhatta a közönség, és a zenészek is remekül érezték magukat.

„Szeretem a családias hangulatú bulikat, mostanában ritka, hogy klubban lépünk fel, inkább a motoros találkozókra, szabadtéri bulikra hívnak bennünket, ahová befér a sok ember. Szeretem, ha közel van a közönség, van szemkontaktus velük, együtt tudjuk alakítani a színpadi show-t, és itt most ehhez minden adott volt, nagyon élveztem” – mesélte akkor Kristó László, a zenekar énekese.

A teljesen teltházas buli olyan jól sikerült, hogy mindenkiben feltámadt a lelkesedés, úgyhogy nem ez volt az utolsó olyan koncert, ahol alig lehetett elférni a tömegben: mint például azon az estén, amikor a Későn Szóltál lépett fel. A jó buli receptjét ismeri a banda: olyan jól ismert kedvencekkel szórakoztatták a közönséget, mint a Soha nem elég a P. Boxtól, a Kopasz kutya a HBB-től, de nem maradhatott ki a repertoárból az Edda sem. Emellett a saját dalaik is a klasszikus hard rock stílust képviselik, szóval borítékolható volt egy igazi táncolós őrület.

Emellett hatalmasat buliztunk még (a teljesség igénye nélkül) a Cult Devil koncertjén, de a ZENEMi is igen sokakat mozgatott meg. Hozzájuk csatlakozott az Inercy és Karai Anna is, úgyhogy az alternatív rock stílus rajongói önfeledten csápolhattak az első sorokban. A legendás miskolci Excelsior is játszott itt. De nem csak helyi kötődésű bandák jöttek el hozzánk, fellépett többek között a budapesti Generális Rock Band vagy a debreceni Diktátor is.

Bezárt a bazár

Aztán jött a járvány: senki nem megy sehova.

Ami a legelszomorítóbb ebben a helyzetben, hogy még csak most indult be igazán az élet a Collinsban: tavasszal olyan, az egész országban ismert zenekarok érkeztek volna, mint a Nomad, az Action, a Zorall, a Blues Company, illetve Ganxsta Zolee és Vilkó gitárduója. Természetesen sírásra valójában nincs okunk, ezek a koncertek nem maradnak el, csak későbbi időpontra tolódnak.

És persze jó tudni, hogy ha ennek az egésznek vége, lesz megint egy olyan klub, ahol rock zenére őrülhetünk meg minden hétvégén.

(A borítóképen: A Későn Szóltál koncertje)
(forrás:boon.hu)