Kezdőlap Uncategorized

Csodálatos adventi videó a Diósgyőri várról

Ünnepi gyertyaként ragyogott a Diósgyőri vár

Látványos díszkivilágítást kapott a Diósgyőri vár az első adventi gyertyagyújtáson. A vár első tornya színes ünnepi gyertyaként világította be az éjszakát, és sokak nem kis meglepetésére, a gyertya lángját még tűzcsóvák is idézték. A vár „adventi ruhája” viszont csak egy volt a látnivalók közül, a kézműves kuckó, a nosztalgia kisvonat és a vásár is Diósgyőrbe csalogatta az ünnepre készülőket.

A Diósgyőri vár decemberben is bővelkedik a programokban, de ezek közül garantáltan az egyik legizgalmasabb a vár „adventi ruhája”, azaz a tornyok színekkel, fényhatásokkal történő kivilágítása a gyertyagyújtások alkalmával. A Diósgyőri vár számos királyi ünnep tanúja volt a történelem során, s bár az adventi koszorú új keletű hagyomány, a vár napjainkban is különleges hely az ünneplésre, ezért választották a tornyokat a várakozás, a készülődés jelképéül.

Emellett karácsonyig minden hétvégén adventi vásár, nosztalgia kisvasút, kézműves kuckó, és ünnepélyes gyertyagyújtás is lesz a várban és a Lovagi Tornák Tere előtti vásártéren. Az ünnephez közeledve, minden héten alkalomhoz illő programokkal, foglalkozásokkal bővül a kínálat: december 5-én és 6-án a Miskolci Csodamalom Bábszínház bábelőadása várja a családokat Bohócok a hóban címmel. December 12-én és 13-án a Luca-napi hagyományoké lesz a főszerep, december 19-én és 20-án pedig a betlehemes játékok elevenednek meg a látogatók előtt.

A készülődés elmaradhatatlan részét képezik a karácsonyi dallamok, amelyek idén a Lovagteremben is felcsendülnek. Pál Dénes karácsonyi koncerttel lepi meg rajongóit december 10-én, amelyen a miskolci közönség hallhatja először élőben az énekes új karácsonyi dalát. A zene mellett az irodalom sem hiányozhat a várból, december 17-én két egyedülálló művész, Lackfi János és Gryllus Dániel próbálják „feldarabolni a végtelent” egy igazán jókedélyű előadói esten.

Bővebben a programokról a Diósgyőri vár honlapján (www.diosgyorivar.hu) vagy Facebook oldalán olvashatnak.