Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Sport

Csodás nap a parasportnak! Illés Fanni is paralimpiai bajnok!

Tokió, 2021. augusztus 29. A gyõztes Illés Fanni (k) az S4-es kategóriájú 100 méteres nõi mellúszás döntõje után a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói paralimpián 2021. augusztus 29-én. Mellette a második helyezett olasz Giulia Ghiretti (j) és a kínai Cseng Csiao. MTI/Koszticsák Szilárd

Aranyérmet nyert Illés Fanni 100 méteres mellúszásban a tokiói paralimpia vasárnapi versenynapján.

Az S4-es kategória magyar indulója a nevezési idők és a papírforma alapján a szám legnagyobb esélyesének számított, ennek megfelelően már az előfutamból is a legjobb idővel, 1:44.68 perccel jutott tovább.
Az esti döntőben így a négyes pályán versenyzett a 2019-es év világbajnoka a Tokiói Vizes Központban, és bár 50 méternél még második volt hat századmásodperccel a kínai Csang Li mögött, végül 1.44.41 perccel fölényesen győzött. A második helyezett olasz Giulia Ghiretti csaknem hat másodperccel úszott lassabban, 1:50.36-tal ért célba, míg a harmadik helyezett kínai Jao Cuan 1:55.77-tel végzett.
A Vasas 29 éves, végtaghiányos úszója a magyar küldöttség hatodik érmét szerezte. Szerdán Konkoly Zsófia (S9) második lett 400 méteres gyorsúszásban, csütörtökön Veres Amarilla (A) győzött párbajtőrben, szombaton az asztaliteniszező Szvitacs Alexa (S9) harmadik lett, majd Osváth Richárd (A) tőrben ezüsttel zárt, míg vasárnap, pár perccel korábban Pálos Péter megnyerte az asztaliteniszezők S11-es kategóriájának versenyét.
A magyar csapatnak már három aranyérme van Tokióban. A sydneyi paralimpia óta nem volt ennyi, azon néggyel zárt a küldöttség.