Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Csökkent az olaj ára, mélypontra gyengült a forint

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára enyhén csökken, de továbbra is 70 dollár fölött áll. A forint nagyot zuhant tegnap az euróhoz képest, 352 körül kezdte a csütörtöki kereskedést, és gyakorlatilag egész nap gyengült az euróval szemben: este 8 órakor 355,7 forintot ért egy euró. Ez egy hónapos mélypontot jelent a forint árfolyamában.

Csütörtökön vegyesen zártak a Nyugat-Európai és New Yorki tözsdék, miután a Federal Reserve nyíltpiaci bizottsága jelentősen feljebb húzta idei gazdasági növekedési és inflációs előrejelzését, és jelezte, hogy 2023-ra már kamatemelésre számít.

A hatszáz legnagyobb európai vállalat árfolyamának változását követő Stoxx Europe 600-as index 0,12 százalékkal, 459,326 pontra csökkent, amivel kilenc napig tartó emelkedő trend szakadt meg. A másik nagy páneurópai index, az FTSE Eurofirst 300 index 0,05 százalékkal csökkent, míg az euróövezeti gyűjtőindexek közül az EuroStoxx50 0,15 százalékkal emelkedett.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 19,71 pontos csökkenéssel, 48 775,97 ponton nyitott pénteken.

A csütörtöki záró értékéhez képest 0,04 százalékkal gyengült.