Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Csütörtöktől lépünk egyet a kevesebb szemét felé

Július elsejétől, az az csütörtöktől tilos lesz forgalomba hozni az egyszer használatos műanyagokat – legalábbis azoknak egy jelentős részét. Az Európai Bizottság adatai szerint a tengerekbe kerülő szemét 80 százaléka műanyag. A lassan bomló műanyag felgyűlik a tengereken, óceánokon és a világ és Európa strandjain. A tengeri élőlények – tengeri teknősök, fókák, bálnák és madarak, de halak, kagylók és rákfélék- szervezetében már megjelent a műanyag, amely így az emberi élelmiszerláncban is jelen van.

Az Európai Unió 2019 májusában fogadta el a tiltásra vonatkozó irányelvet, amit tavaly nyáron a Magyar Parlament is támogatott.  

Ennek értelmében tilos egyszer használatos evőeszközöket, egyszer használatos tányérokat, szívószálakat, műanyag fülpiszkálókat, léggömbök pálcikáit és oxidatív úton lebomló műanyagokat, ételtartókat és expandált polisztirolból készült poharakat is forgalomba hozni az EU-ban.

A magyar szabályozás azonban még ezen is túlmegy, hazánkban ugyanis a műanyag zacskók használatát is korlátozzák csütörtöktől.

Az új jogszabály értelmében betiltják a 15 és 50 mikron közötti falvastagságú műanyag zacskókat. A 15 mikronnál vékonyabb, úgynevezett „kiflis zacskók” termékdíját hússzorosára emelik: a jelenlegi 57 Ft/kg helyett 1900 Ft/kg-ra. Emellett az úgynevezett „lebomló” zacskókra is bevezetnek 500 Ft/kg-os termékdíjat. A vastagabb, füles szatyrok esetében is csak lebomló anyagból lehet ezeket készíteni.

Utóbbiak azonban környezetvédelmi szempontból problémásak, ugyanis többnyire kizárólag speciális, ipari körülmények között bomlanak le. A 15 mikronnál vastagabb zacskók (ide tartoznak például a vékony füles szatyrok) esetén csak ezeket a lebomló zacskókat engedélyeznék, szintén 500 Ft/kg termékdíjjal.

Fontos, hogy a forgalomba hozatal tilos, vagyis aki rendelkezik ilyen termékkel otthon, az még elhasználhatja őket a jövőben s.