Kezdőlap Uncategorized

Dicséretesen védekezünk mi borsodiak

Dr. Révész János a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója, Kis Gábor szerkesztő-műsorvezető kérdéseire adott válaszokat a koronavírussal kapcsolatban ma a Rádió 1-en.

A kórház főigazgatója elmondta, hogy jelen pillanatban lecsengőben van a harmadik hullám. Úgy gondolja, hogy ha a járványügyi intézkedéseket a jövőben is betartjuk és az oltásokkal a kellő ütemben haladunk, akkor bízunk benne, hogy negyedik hullám már nem alakul ki az országon belül. Borsod-Abaúj-Zemplén megye kiemelten jó helyzetben volt ebben a bizonyos harmadik hullámban, hiszen aki nyomon követte a http://koronavirus.gov.hu oldalon az országos térképet, az láthatta, hogy megyénk mindvégig a fehér zónában volt. Tehát minket nem ért akkora terhelés, mint ami az északnyugat-magyarországi régiót érintette. Így a borsodiakat egy pici dícséret illeti meg, mert megyei szinten a védekezés és az emberek járványügyi intézkedésekkel szembeni toleranciája kiemelkedően jónak bizonyult.

A főigazgató szavaiból kiderül, hogy a járvány befejezését illetve a védettség kialakulását az oltások előrehaladásával érhetjük el. Azt tudni kell, hogy a vakcina 100%-os védettséget nem ad, de jelentősen csökkenti a súlyos megbetegedés kialakulását. Ez körülbelül 95%-os csökkenést jelent a súlyos lebetegedés kialakulásával szemben így nyilvánvaló, hogy minél többen oltakozunk, annál nagyobb a védettség és csökken fertőzési hajlam.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az oltásokkal rendkívül jól haladunk előre. A vakcinák felét a kórházi oltópontokon, ami öt kórházban működik jelen pillanatban – a Bosod-Abaúj-Zemplén megyei központi kórházban, Ózdon, Edelényben, Kazincbarcikán illetve Sátoraljaújhelyen – szolgáltatják ki, másrészt megyénkben megközelítőleg 400 háziorvos adta be a fennmaradó 50 százalékot a pácienseknek.

Dr. Révész János külön köszönetet mondott azoknak, akik a szervező munkákat végzik, hiszen nagyon gördülékenyen zajlik az oltás, de ez jelentős háttérmunkát igényel.

Tudatosan készülnek a kórház dolgozói a normál betegellátási szint visszaállítására, de erre még várni kell. Annak érdekében, hogy egyszerre tudjanak megfelelni a járványügyi védekezésnek és az oltással járó feladatoknak a kórház szerkezetében jelentős átcsoportosításokat kellett végrehajtani. Azokat a betegeket látják most el, akinél életveszélyes állapot áll fenn illetve akiket az ellátás elmaradása maradandó egészségkárosodással veszélyeztet. A visszarendeződés egy kormányzati döntés következményeként történik meg, amint a kórház a lehetőséget megkapja a normál betegellátásnak a felállítására, nagyjából két héten belül elérik majd ezt a szintet.

A főigazgató kiemelte, hogy a járvány miatt a kórház fejlődése nem torpanhat meg. A közelmúltban került átadásra egy kardiológiai műtő illetve egy vadonatúj CT készülék. Ezzel párhuzamosan zajlik a nővérszálló felújítása, a Semmelweis kórházban pedig a gyermek pszichiátria építése illetve a felnőtt pszichiátria rekonstrukciója. Valamint a koronavírushoz kapcsolódóan, úgynevezett post-COVID ambulanciákat és betegellátó részlegeket állítanak fel, melyek kimondottan azt a célt szolgálják, hogy a fertőzésen átesetteket kezeljék, ha valamilyen hosszútávon észlelhető egészségkárosodás veszélye áll fenn.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója kihangsúlyozta, hogy az intézmény pénzügyi helyzete stabil, ezeket a fejlesztéseket döntő részben saját forrásból tudják megvalósítani és a menedzsment eltökélt célja, hogy ezt a stabil gazdálkodást megőrizze a következő évekre is.